Apotekene avdekker feil

Flere feil ved bytte fra Marevan til nye antikoagulanter, oppdages av apotekene, som har en pasientkampanje gående.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

På DM Arena fagseminar om hjerte og kar 6. mars, la medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket, frem tall som viser at apotekene avdekker potensiell farlig feilbruk ved overgang til nye antikoagulanter.

1. februar gikk startskuddet for apotekenes nasjonale kampanje for å bidra til riktig bruk av de nye antikoagulantene (blodfortynnende legemidlene).
De nye tallene fra Apotekforeningen viser at etter pasientkampanjen startet, har apotekene avdekket følgende:
19 tilfeller av uklarhet rundt overgang                           

9 tilfeller av interaksjon uten dosejustering                    

7 tilfeller av Pradaxa i dosett                                        

5 tilfeller av samtidig bruk av flere blodfortynnende       

4 tilfeller av feil dosering                                 

4 tilfeller av ikke samsvar mellom resept og pasientkort 

4 tilfeller av plagsomme bivirkninger                  

1 tilfelle av kunstig hjerteklaff                         
- Apotekene sammen med legene bidrar til å trygge behandlingen for pasientene. Det blir med andre en dobbeltkontroll, sier Steinar Madsen til Dagens Medisin.
Leger må melde
Seksjonsleder og overlege Per Wiik Johansen ved Farmakologisk avdeling på OUS Rikshospitalet var også foreleser på fagseminaret og understrekte viktigheten av at legene melder bivirkninger og uheldige hendelser ved de nye antikoagulantene.
Han la frem tall pr. 1. mars i år som viser at det er registrert totalt 9 bivirkningsmeldinger totalt, fra Relis, produsentene og fra pasientrapporter direkte til Legemiddelverket.
- Av seks meldinger på Pradaxa, var 67 prosent alvorlige, men ingen dødsfall. For Xarelto var en áv de tre hendelsene alvorlig, sa Wiik Johansen.
Antallet registrerte bivirkningsrapporter i fjor var totalt 32, fordelt på 23 for Pradaxa, 6 på Xarelto og 3 på Eliquis. Mellom 50 og 100 prosent av dem var alvorlige. Det var tre dødsfall på Pradaxa.

Ifølge Wiik Johansen brukte 5752 personer disse tre legemidlene i 2012.

Farmasøyt-sjekkliste
Fra årsskiftet kom Pradaxa og Xarelto på blåresept som slagforebygging for pasienter med atrieflimmer. Legemidlene kan være alternativ til behandling med Marevan. Eliquis har også samme indikasjon, men er ennå ikke på blå resept.

Til kampanjen har Apotekforeningen i samarbeid med Statens legemiddelverk laget en prosedyre på standardisert samtale med pasienten og et informasjonsskriv som skal gis til den enkelte pasient. Kampanjen omfatter en sjekkliste for farmasøyter og skriftlig informasjon om trygg bruk av nye blodfortynnende legemidler.

Powered by Labrador CMS