Én av tre får brystkreft uten symptomer

32 prosent av kvinner fra Møre og Romsdal som ikke deltar i Mammografiprogrammet, får diagnostisert brystkreft uten at de har symptomer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er blant resultatene fra en studie som overlege og stipendiat Solveig Roth Hoff ved Ålesund Sykehus har fått publisert i Journal of Medical Screening.

Har bedre prognose
Litt over halvparten av kvinnene som ikke hadde symptomer hadde svært god eller god prognose, mot bare 25 prosent blant dem som hadde symptomer på diagnosetidspunktet.

Roth Hoff fant imidlertid ingen slike forskjeller mellom svulster påvist ved screening i Mammografiprogrammet, symptomfri intervallkreft – altså kreft som oppstår mellom to mammografiundersøkelser i programmet – eller symptomfri brystkreft hos kvinner som ikke deltok i programmet, ifølge Kreftregisterets nettside.

Overlegen analyserte alle tilfeller av brystkreft som ble påvist hos kvinner mellom 50 og 70 år i Møre og Romsdal i perioden 2002 til 2008. Hun fant 568 tilfeller av brystkreft. Av dette var 523 infiltrerende og 45 forstadier, såkalte DCIS.

Til sammen ble det oppdaget 258 svulster som følge av screeningtesten i Mammografiprogrammet, mens 97 var intervallkreft.

Av 213 kreftsvulstene blant kvinner som ikke deltok i programmet ble altså en tredjedel påvist uten at de hadde gitt kvinnene symptom.

Flest oppdaget privat
Privat mammografiscreening utenfor det etablerte programmet var den vanligste årsaken til påvisningen av de symptomfrie svulstene. Andre årsaker var rutinekontroll på grunn av økt risiko for brystkreft, kontroll av tidligere funn samt tilfeldige funn ved utredning av andre brystsymptom.

20 prosent av kvinnene som fikk kreft mellom to ordinære undersøkelser i Mammografiprogrammet hadde heller ingen symptomer ved diagnose.

– Dette kan vanskeliggjøre tolkningen av resultatene fra den pågående evalueringen av Mammografiprogrammet, sier seniorforsker ved Kreftregisteret Solveig Hofvind til nettsiden.

Lavt oppmøte i nordvest
Færre kvinner bosatt i Møre og Romsdal deltar i Mammografiprogrammet (72 prosent) enn på landsbasis (78 prosent).

– Det er til dels store fylkesvise variasjoner i oppmøtet i Mammografiprogrammet, noe som kan henge sammen med ulik tilgang til privat mammografiscreening. Det er derfor ikke å forvente at vi vil finne tilsvarende resultater i alle de andre fylkene, sier Hoff, ifølge Kreftregisteret.

Powered by Labrador CMS