Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Allmennlegene sliter med systemene

Allmennlegene har dårligere IKT-systemer enn kolleger i andre land, men de er mer tilfreds med jobben enn de utenlandske kollegene.

Publisert: 2012-11-20 — 12.35 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.46)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Dette viser årets undersøkelse fra Commonwealth Fund, som denne gangen har spurt et representativt utvalg av allmennleger i ti land om hvor godt de mener at helsetjenesten fungerer.

– Vi bør få et bedre IKT-system i helsevesenet, sier statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet til Dagens Medisin.

Årlig spørreundersøkelse
Den amerikanske forskningsstiftelsen Commonwealth Fund står bak undersøkelsen. Hvert år gjennomfører stiftelsen internasjonale sammenlignende undersøkelser av helsetjenesten, men tema og intervjupersoner varierer.

I 2012 er et representativt utvalg av allmennlegene spurt om hvor godt de mener helsetjenesten fungerer. Årets undersøkelse er en gjentakelse av undersøkelsen gjennomført i 2009.

Årets undersøkelse viser blant annet at norske allmennleger oppgir at de har å ha dårligere systemer for IKT, kontor og kvalitetsmåling enn gjennomsnittet av allmennlegene i de andre landene.

Vil rydde opp
Robin Kåss fremholder at vi her i landet har ekstremt god utbredelse av elektroniske journaler, men at det er likevel for mye papir.

– Blant annet er det behov for bedre kommunikasjon mellom primærhelsetjenesten og sykehusene, mener Kåss.

– Hva vil dere gjøre med det?

Vi er i full gang med en stortingsmelding om IKT, der vi arbeider med gode og spennende løsninger, svarer statssekretæren.

Kåss forteller at han nettopp er tilbake fra USA, der han sammen helseministeren så nærmere på ulike IKT-systemer, blant annet felles journal for sykehus og primærhelsetjeneste.

Han konstaterer at USA ikke har så god primærhelsetjeneste som Norge.

Bedre på andre områder
Ifølge undersøkelsen skårer Norge bedre enn gjennomsnittet av de andre landene på mange av de andre temaene det ble spurt om. Blant annet viser det seg at norske allmennleger har et mer positivt syn på helsetjenestesystemet, og at de er mer tilfreds både med jobben og inntekten enn kollegene i de andre deltakerlandene.

– De andre landene har ikke like god allmennlegetjeneste som oss, dette bekreftes blant annet at pasienttilfredsundersøkelser, sier Kåss til Dagens Medisin i anledning de nye resultatene.

Les også hvordan Kunnskapssenteret omtaler resultatene

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!