Legene drikker mer enn før

Norske leger drakk oftere og mer alkohol i 2010 enn i 2000. Men det var færre som ble overstadig beruset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Førsteforfatter Judith Rosta, forsker ved Legeforeningens forskningsinstitutt, forteller at under ett er drikkemønsteret hos norske leger endret i løpet av ti-årsperioden.
Færre overstadig beruset
Det var signifikant flere leger i 2010 som drakk alkohol oftere enn to ganger i uken enn i 2000, men det var samtidig signifikant færre som drakk seg overstadig beruset og som hadde et risikofylt alkoholinntak.
Det var ingen forskjell i antallet leger med symptomer på alkoholavhengighet.
– Legene har endret drikkevaner. De drikker oftere i 2010 enn de gjorde i 2000, men det skjer sjeldnere at de drikker så mye at de blir skikkelig beruset, som er fem eller mer alkoholenheter. Legene rapporterer også færre negative konsekvenser av drikkingen, sier Judith Rosta til Dagens Medisin.
– Har du en mulig forklaring på det endrede drikkemønsteret?
– Det er mangfoldige årsaker til det endrede drikkemønstret - hovedårsaken er endringer i holdning til alkoholkonsum, men også endring i livsstil, som ikke bare gjelder leger. Legenes arbeidsforhold med lange arbeidsuker med vaktbelastning gir færre muligheter til å drikke, svarer Rosta.
Mindre risikofylt
Ifølge studien, som er forhåndspublisert på nett i Alcohol and Alcolism, har gjennomsnittlig alkoholbruk pr. uke blant kvinnelige leger økt signifikant fra 2 alkoholenheter i 2000 til 2,9 alkoholenheter i 2010.
Hos mannlige leger økte inntaket fra 3,8 alkoholenheter i 2000 til 5 alkoholenheter i 2010.
– Men hyppigere inntak av moderate mengder alkohol har imidlertid ikke gitt flere negative konsekvenser av drikkingen. Det synes vi var overraskende, sier Rosta.
Bedre enn hos folk flest
Hun legger til at utviklingen i drikkemønster blant leger er mer positiv enn utviklingen i befolkningen som helhet:
– Det er mindre alkoholbruk som fører til beruselse og færre negative konsekvenser av drikkingen.

Kjønnsforskjeller
Studien, som omfatter et representativt utvalg på 682 leger, har sett på forskjeller med hensyn til kjønn, men ikke til spesialitet. De kvinnelige legene hadde mindre risikopreget alkoholbruk enn de mannlige, men kvinnelige leger drakk ikke sjeldnere enn sine mannlige kolleger.

Powered by Labrador CMS