Ett år med trygg mammamedisin

Nærmere 2000 gravide og ammende kvinner har i løpet av ett år kontaktet nettjenesten om trygg mammamedisin som drives av de regionale sentrene for legemiddelinformasjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De produsentuavhengige sentrene for legemiddelinformasjon etablerte for ett år siden en gratis nettjeneste for gravide og ammende kalt tryggmammamedisin.no. Tjenesten er ment å supplere, men ikke erstatte, kontakt med annet helsepersonell.
– Vi er et supplement til helsetjenesten, og leger og annet helsepersonell må gjerne henvise gravide og ammende kvinner som har spørsmål om legemiddelbruk til oss. Vi ønsker også en dialog med helsepersonell dersom de har spørsmål eller ønsker hjelp til å finne informasjon om for eksempel gravid eller amming og legemidler, sier prosjektleder og farmasøyt Sofia Frost Widnes i RELIS Vest til Dagens Medisin.
Har bistått hver femtiende
Prosjektlederen forteller at antallet besvarte spørsmål via Trygg mammamedisin nå nærmer seg nå 2000. Det er årlig omtrent 100.000 potensielle brukere i målgruppen – altså gravide og ammende.

– Dette innebærer at nettjenesten i løpet av det første året har bistått én av femti i målgruppen, konstaterer Frost Widnes.

Av de over 500 som har evaluert tjenesten har 97 prosent angitt at svaret var nyttig for dem.

– Målet med nettjenesten er å bidra til økt trygghet og riktigere medisinbruk hos gravide og ammende. Trygg mammamedisin ble startet som et pilotprosjekt i 2011, og er videreført i 2012, forteller Frost Widnes.

Spørsmål om vanlige plager
 – Hva slags spørsmål får dere?

– En betydelig andel av spørsmålene gjelder bruk av medisiner mot vanlige plager som smerter, kvalme og allergi. I mange tilfeller kan kvinner med behov for slik behandling beroliges med at lang erfaring ikke har vist noen negative effekter på foster eller diende barn. Ofte gir vi også råd om ikke-medikamentelle tiltak som kan være til hjelp og redusere medisinbehovet, svarer prosjektlederen.

Hun forteller at nettjenesten får henvendelser om alt fra naturmidler til medisiner mot astma, depresjon og om bruk av antibiotika.

– Alle som bruker tjenesten får et individuelt tilpasset svar, det vil si at vi vurderer spesielle forhold som gjelder den enkelte kvinne. Dette innebærer at hvert svar bare er gyldig for den som spør. Så langt har vi derfor ikke gjort svarene tilgjengelig for andre enn spørsmålsstilleren, sier hun.

Henviser til lege
– Hva slags holdning har dere til spørsmål om reseptbelagte legemidler?

– Ved slike spørsmål om legemidler uten referanse til tidligere legekontakt gir vi saklig informasjon samtidig som vi henviser til lege for vurdering og eventuelt valg av konkret legemiddel, svarer Frost Widnes, som holder til i RELIS vest sine lokaler på Haukeland universitetssykehus.

Hun legger til at RELIS har samme tilbud til helsepersonell som før, uavhengig av dette pasienttilbudet.

Powered by Labrador CMS