Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Vaksinekamp om millioner

To vaksineprodusenter skal på nytt kjempe om HPV-vaksineanbudet til en verdi av over 40 millioner kroner årlig.

Publisert: 2012-05-24 — 10.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.22)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

HPV-vaksine

GlaxoSmithKline produserer Cervarix, som inneholder antigener fra HPV-16 og HPV-18. I tillegg inneholder vaksinen en spesialutviklet adjuvans, AS04.


Sanofi Pasteurs vaksine Gardasil beskytter mot fire HPV-typer, 16, 18, 6 og 11. De to sistnevnte er årsak til 90 prosent av alle kjønnsvorter.

Verdien av det nylig utlyste anbudet for hvilken produsent som skal levere HPV-vaksine i det norske vaksineprogrammet, er på mellom 30 og 50 millioner kroner årlig, etter det Dagens Medisin erfarer.

Det er Sanofi Pasteur MSD AS som innehar markedsføringstillatelsen for Gardasil i Norge. Denne vaksinen ble innført som en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 2009.

Tre doser for hver
Kontrakten norske helsemyndig-heter har med Sanofi Pasteur MSD, utløper i år. Nå er det klart for nytt anbud, og også Glaxo-SmithKlines vaksine Cervarix vil vurderes i den nye runden, i likhet med i 2009.

I fjor ble det distribuert 90.000 doser av HPV-vaksinen - til en verdi av over 40 millioner kroner. Kun 60 doser av dem var det Cervarix som sto for, ifølge tall Dagens Medisin har fått fra Farmastat.

Hver person som vaksinerer seg, skal ha tre doser for å være fullvaksinert. I 2009 ble det satt av 57 millioner kroner til HPV-vaksinering av jenter på syvende klassetrinn.

Storbritannia og Sverige
I høst avgjorde britiske helsemyndigheter at Sanofi Pasteur MSD AS vant anbudskonkurransen om hvem som skal levere millioner av vaksiner til det det nasjonale vaksineprogrammet i Storbritannia.

I Sverige har valget av vaksine vært en lang juridisk føljetong: Først klaget Gardasil-produsenten Sanofi Pasteur MSD avgjørelsen om å bruke GlaxoSmithKlines Cervarix. Da landstinget så bestemte seg for Gardasil, klaget konkurrenten GlaxoSmithKline.

Sistnevnte tapte i den svenske forvaltningsretten, og senere avgjorde den såkalte kammerretten i Stockholm at de ikke ser noen grunn til å endre dommen.

Begge vaksinene beskytter mot de to mest aggressive HPV-virusene; HPV 16 og 18. Gardasil beskytter også mot HPV 6 og 11, som kan gi kjønnsvorter.

Norge sist
Norge var ett av de siste landene i Europa som innførte HPV-vaksinen.

I Sverige gis gratis HPV-vaksine opp til 18 år. I Danmark gis gratis vaksine helt opp til 26 år. I Norge må jenter som er over tolv år, betale selv. Kun Grønland gir gratis HPV-vaksine til gutter.

Verken GlaxoSmithKline eller Sanofi Pasteur MSD ønsker å uttale seg til Dagens Medisin om det utlyste anbudet. Det nye anbudet gjelder fra 1. januar 2013.

Dagens Medisin 10/2012

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!