Pasienter rammes av færre sengeplasser i psykiatrien

Hver fjerde sengeplass i psykiatrien er fjernet siden 1996. Dette går hardest utover de dårligste pasientene, melder NRK.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Dette er særlig kritisk for de de dårligste psykiatriske pasientene som skrives ut alt for tidlig, sier overlege Maria Sigurjonsdottir ved Regional sikkerhetsavdeling i Helse Sør-Øst til statskanalen. Hun har gjennomført en undersøkelse som er publisert i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.
I følge opptrappingsplanen for psykisk helse skulle det bli flere sengeplasser i psykiatrien, men mellom 1996 og 2008 er antall sengeplasser redusert fra 6280 til 4769.
I siste tiårsperiode er antallet behandlinger ved poliklinikkene doblet. Folk med lettere psykiske lidelser har fått et mye bedre tilbud. Men de med de mest alvorlige psykiske lidelser klarer ikke å nyttiggjøre seg dette, påpeker Sigurjonsdottir videre.
– De får kortere behandlingstid og skrives ut før de er stabilisert. Dette får alvorlige konsekvenser for de som står i fare for å begå selvmord, de som ikke kan ta vare på seg selv og de som har voldstendenser og kan utgjøre en fare for andre.
– Denne undersøkelsen viser at situasjonen faktisk er verre enn vi trodde, sier politimester Truls Fyhn i Tromsø i en kommentar til NRK. (kab)
Les artikkelen hos NRK

Les også: Kortere behandling økte ikke selvmordsrisikoen

En ny studie utført på Bærum sykehus viser at risikoen for selvmord eller selvmordsforsøk ikke har økt på tross av kortere sykehusopphold i psykiatrien.

Les mer

Les også: Menn skrives raskere ut fra psykiatrien enn kvinner

Frivillig innlagte menn har bare halvparten så lange opphold ved en akuttpsykiatrisk avdeling som kvinner. Menn henvises også sjeldnere til distriktspsykiatriske sentra og ettervern - og til fastlege og psykiatrisk sykepleier.

Les mer

Powered by Labrador CMS