Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Valmuefrø kan skade barn og gravide

Økt innhold av opium i valmuefrø har fått tyske myndigheter til å innføre grenseverdier for innholdet av opium i frøene. Norge advarer ikke spesielt mot dette, selv om Folkehelseinstituttet er kjent med at opiumsinnholdet i valmuefrø varierer svært mye.

Publisert: 2007-03-28 — 13.52 (Oppdatert: 2015-05-21 — 21.25)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
Valmuefrø kan skade barn og gravide

Etter fire timer gir loff med valmuefrø samme utslag på en narkotest som en fire dager gammel injeksjon med heroin. Innholdet av opium i valmuefrø har økt, og i verste fall kan dette skade barn og gravide.

Tyske myndigheter oppfordrer nå produsentene til å få ned opiumsinnholdet i frøene.

Mer morfin enn ved sykehusbehandling
Vanlig mat med valmuefrø kan gi morfindoser som er større enn hva som gis oralt for smertelindring ved sykehusopphold, viser en kartlegging som det tyske Bundesinstitut fur risikobewertung (BFR) har utført.

Ifølge BFR kan så høye doser forårsake en rekke bivirkninger, deriblant hodepine, pustebesvær og hjerteklapp. Regelmessig inntak av valmuefrø kan virke beroligende.

Potensiell fare for de små
Liliana Bachs, spesialist i klinisk farmakologi og avdelingsdirektør ved divisjon for rettstoksikologi på Nasjonalt Folkehelseinstitutt, er kjent med at valmuefrø kan gi utslag på narkotikatester. - Når vi tester for narkotikainntak, tar vi høyde for spor av opiatinnhold som følge av valmuefrø.

- At valmuefrø fra vanlige bakervarer skal gi skadevirkninger, har jeg ikke hørt om. Opiuminnholdet i valmuefrø forandrer seg veldig fra produkt til produkt, fra område til område og fra sesong til sesong; det er jo et naturprodukt. Mange land i Mellom-Europa har imidlertid tradisjon på at kaker og desserter lages med svært mye valmuefrø, og man kan tenke seg at mat som nesten bare er basert på valmuefrø, kan utgjøre en potensiell fare for små barn, sier Bachs til Dagens Medisin.

Nye innhøstingsmetoder
En av årsakene til at innholde av opiater øker i valmuefrøene, mistenkes å være at mange produsenter har gått over til nye innhøstingsmetoder der frøkapselen høstes hel.

Opiatene fins i en væske som omgir frøene inni kapselen. Ved tradisjonell innhøsting ristes frøene ut og skylles, og da forsvinner mesteparten av opiatene.

Utslag på narkotester
Et fåtall brødskiver med valmuefrø kan ha så høyt morfininnhold at de gir utslag på narkotikatester.

- Valmuefrø kan definitivt gi utslag på narkotikatester, det er veldokumentert. Vi har til og med et eksempel fra dette laboratoriet som viser at det holdt å spise en eneste skive med loff, sier kjemiker Thomas Villén ved Huddinge Sjukhus i Sverige til Svenska Dagbladet.

Ifølge Villén har det forekommet rapporter om personer som har mistet jobben grunnet feilaktige påstander om narkotikabruk.

Forgiftet spedbarn
Tyske myndigheter begynte å undersøke saken i 2005, etter at et spedbarn ble forgiftet av hjemmelaget barnemat som var laget etter en gammel oppskrift.

Barnet var bevisstløst, hadde pustevansker og hadde symptomer på opiatforgiftning. En urinprøve viste et høyt innhold av både morfin og kodein.

Har innført grenseverdi
BFRs gjennomgang av ulike internasjonale prøver viste at morfininnholdet i blå valmuefrø varierte fra 0,1 mikrogram pr. gram til 620 mikrogram pr. gram. Svarte eller blå valmuefrø hadde ofte høyere innhold av morfin, men det viste seg at enkelte prøver på lyse valmuefrø inneholdt opptil 450 mikrogram pr. gram.

De tyske myndighetene har nå innført en provisorisk grenseverdi på fire mikrogram morfin pr. gram med frø.

Rapporten det henvises til finner du her.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!