EN FEMTEDEL: 20 prosent av dem som fikk influensavaksine på apotek i fjor hadde resept fra lege. Illustrasjonsbilde: Getty Images

Foto:

Dobling av influensavaksiner satt i apotek

I fjor tok 85 000 personer influensavaksinen på apotek, en dobling fra 2019.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det viser tall fra Apotekforeningen. 20 prosent av dem som fikk influensavaksine på apotek i fjor hadde resept fra lege.

Det var i fjor at Helse- og omsorgsdepartementet åpnet for at influensavaksine kan settes på apotek uten behov for resept fra lege på forhånd.

Influensavaksinen kan i år settes i apotek fra midten av oktober.

FHI: – Regner med lavere immunitet enn vanlig
Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i rapporten «Risiko ved andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 høsten og vinteren 2021/2022», at de regner med at immuniteten i befolkningen mot en rekke smittestoffer er lavere enn vanlig. Det er på grunn av smitteverntiltak og reiserestriksjoner i forbindelse med covid-19-pandemien. Noe som kan medføre større sårbarhet i befolkningen.

Videre skriver FHI at det kan bli nødvendig med tiltak for å hemme spredning, og for å redusere fare for alvorlige sykdomsforløp slik at den samlede sykdomsbyrden begrenses. Tiltak som å «sikre en høy vaksinasjonsdekning mot influensa hos personer med økt risiko for alvorlig sykdom, inkludert barn som har medisinske tilstander som gir økt risiko for alvorlig influensa.»

Powered by Labrador CMS