Varsler om åtte uønskede hendelser etter mangel på ambulansefly

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) hadde søndag åtte uønskede hendelser siste døgn på grunn av mangel på ambulansefly. Babcock setter inn to ekstrafly fra Sverige mandag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Det viser en oversikt som er laget av klinikkoverlege Mads Gilbert, skriver Nordlys.

Det skal ifølge avisen ha vært åtte tilfeller siste døgn der UNN i Tromsø har rapportert om hendelser der pasienter, som følge av mangel på ambulansefly, har fått forsinket transport til sykehus.

I ett av tilfellene ble UNN i Tromsø varslet om en alvorlig syk pasient søndag morgen kl 05:03. Ifølge Nordlys måtte pasienten måtte flyttes raskt fra et lokalsykehus i Nordland. Fordi det mangler fly, måtte ambulansefly ta av fra Brønnøysund, deretter til til Bodø for å hente flylege. Så blir pasientene hentet på Leknes og flys etter dette videre til Tromsø.
Fem fly på bakken
Lørdag meldte Luftambulansetjenesten HF at fem av de nye ambulanseflyene til Babcock Scandinavian AirAmbulance AS var satt på bakken av sikkerhetsmessige årsaker.
Av samme grunn økte de sikkerhetsmarginen for bruk av de resterende propellflyene ved å sette strengere krav til sikt, friksjon og maksimal sidevind ved landing.

Basene i Tromsø og Bodø var derfor uten operative ambulansefly.

Søndag kveld ble ett av de fem flyene som sto på bakken i helgen, klarert og sendt til Bodø. Dette flyet hadde ikke det samme problemet som de andre, opplyste Babcock søndag kveld.
Ekstrafly fra Sverige
Mandag formiddag settes to ekstra ambulansefly fra Sverige inn i tjenesten i Norge.

–  Det ene kan lande på kortbaner uten restriksjoner. Det andre tar oppdrag på langbane og vil dermed kunne avlaste de øvrige kortbaneflyene for slike oppdrag, opplyser Babcock i en pressemelding ved 23-tiden søndag kveld.

Til VG sier Mads Gilbert at grunnen til at det går rundt er en enorm ekstrainnsats av AMK-, FKS- og helsepersonell i alle ledd og flygende mannskap.

–  Alle fortjener stor takk. Samtidig blir de nå så kjørt at vi begynner å mangle folk. Ringvirkningene er store, sier Gilbert til VG.

Powered by Labrador CMS