Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) sier ambulanseflykrisen er svært alvolig, men vil samtidig berømme helseministeren for håndteringen av den. Dette gjør Grimstad til en sjelden fugl, ettersom Høie har fått svært mye kritikk fra fagmiljøer og politikerne for jobben han gjør med denne saken. Foto: Anne Grete Storvik

Gir helseministeren honnør for håndteringen av luftambulansekrisen

Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) sier han ikke ser at helseminister Bent Høie (H) kunne gjort noe annerledes i krisesituasjonen rundt luftambulansen i nord. –  Smått absurd å slå seg på brystet, mener Aps Ingvild Kjerkol.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

STORTINGET (Dagens Medisin):  – Vi er i en akuttsituasjon, som delvis er av teknisk karakter, men som verken er en politisk eller økonomisk krise. Kanskje er dette av administrativ karakter, men det vet vi lite om. Så er det klart at det er en helsekrise, sier Grimstad, som er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Dagens Medisin møter Grimstad i et annet ærend på Stortinget onsdag formiddag, og han  ønsker å benytte anledningen til å berømme Høies arbeid med denne saken. Helseministeren har som kjent fått svært mye pepper for håndteringen av saken. Ufortjent, mener Venstre-representant Grimstad:

– Jeg mener det er all mulig grunn til å gi honnør til Høie. Han har vært på ballen fra første stund. Det vet vi bedre enn opposisjonen vet. Vi har hele tiden fått orienteringer om situasjonen og om hva han gjør. Og vi har hatt veldig god kommunikasjon med Helse- og omsorgsdepartementet om dette, sier Grimstad.

–  Og jeg er veldig trygg på at han er i stand til å ordne opp – så langt det er mulig for ham.

–  Men han kan ikke begynne å mekke fly.

– Problemene har jo vart i flere måneder, helt siden den nye operatøren tok over?

– I oktober og november har beredskapen vært over hundre prosent, samt at Forsvarets helikopter kom inn. Men det er opplagt at Babcock ikke oppfyller kontrakten. Det er likevel vanskelig å se hva Høie skulle gjort annerledes, sier Grimstad, som legger til:

–  Han skulle selvsagt ha latt være å ta inn Babcock, men vi må huske at de var 50 millioner kroner billigere. Midt i det hele glemmes det at ambulansetjenesten hadde fått 100 millioner kroner mer, og det er hundre millioner mer kvalitet for pengene.

Grimstad er svært klar på at han mener krisen er alvorlig.

–  Kvalitetsindikatoren er jo beredskapsprosenten. Når den underskrides må det tas grep. Det mener jeg Høie har gjort.

Helseministeren er tirsdag og onsdag på reise i Finnmark. Egentlig skulle han åpne den nye klinikk Alta onsdag. Men hans besøk på klinikk Alta ble avlyst på grunn av luftambulansesituasjonen.

Ap: – Smått absurd å slå seg på brystet

Ap krever, samen med Sp, at Stortinget sikrer luftambulanseberedskapen over hele landet, og om nødvendig bruker Forsvarets helikoptere som strakstiltak. De ber også om en ekstern granskning av hele prosessen med flyanbudet og operatørbyttet – med blikk på risikoen for om selskapet ikke evnet å levere i henhold til kontrakten.

Helsepolitisk talsperson for Ap, Ingvild Kjerkol, sier Grimstads uttalelser bidrar til «den sviktende tilliten til helseministeren».

–  Svekket beredskap og utrygghet for pasientene i nord på grunn av mangler i luftambulansetjenesten, har vart i snart to år. For helseministeren må det ha fortonet seg som et sammenhengende mareritt. Men Venstres Grimstad er såre fornøyd og mener ting er håndtert praktfullt. Det er bare trist og bidrar dessverre til at den sviktende tilliten til helseministeren, regjeringen og de ansvarlige bare får enda sterkere feste. Etter så mye rot og kaos er det smått absurd å slå seg på brystet. 

Powered by Labrador CMS