Helseminister Bent Høie (H).

Foto: Vidar Sandnes

Ikke klart om Stortinget får journalprosjekt til behandling

Helseminister Bent Høie (H) sier til Kommunal Rapport at han ikke kan svare på når Stortinget kan fatte en investeringsbeslutning om Akson.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

AKSON

  Den foreslåtte samhandlings- og journal-løsningen Akson anslås til å koste 22 milliarder kroner, og å kunne tas fullt i bruk om vel ti år. Tanken er at helsepersonell i kommunene skal kunne jobbe i samme journalløsning, og samhandle seg imellom.Akson er tenkt å skulle finansieres som et spleiselag mellom staten og kommunene Svært mange aktører er negative til prosjektet, som får kritikk for å være for stort, for dyrt, og å ta for lang tid.

– Regjeringen har ikke tatt stilling til om og eventuelt i hvilket tempo tiltaket skal gjennomføres. Derfor kan vi ikke nå svare på når Stortinget kan fatte en investeringsbeslutning for tiltaket, uttaler helseminister Bent Høie (H) til Kommunal Rapport fredag. (krever innlogging)

Dagens Medisins artikler om Akson og En innbygger En journal er samlet her

På grunn av ønske om at Stortinget skal bevilge penger til Akson-arbeidet i neste års statsbudsjett, fikk kommunene før sommeren kort frist på seg til å signere intensjonserklæringer om Akson. Avtalene er ikke økonomisk forpliktende, men skal signalisere at kommunene støtter det videre arbeidet.

Debatten raser om det kommunale samhandlings- og journalprosjektet Akson; Direktoratet for e-helses milliardprosjekt som er ment å gi kommunene en felles pasientjournal og løsninger for å samhandle.

Få positive
Blant aktørene i helsesektoren er det få som er uttalt positive til måten dette skal løses på. Legeforeningen, politikere, IT-forskningsmiljøer, IT-fagfolk, leverandører og fagorganisasjoner er sterkt kritiske. Norsk sykepleierforbund er imidlertid positiv. 

Powered by Labrador CMS