LYKTES IKKE: Riksmekler Mats Ruland lyktes ikke med å få partene til enighet i meklingen i lønnoppgjøret for statsansatte. Partene hadde frist til midnatt torsdag med med å komme til enighet i årets lønnsoppgjør. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen ikke førte fram

Både Akademikerne og Unio går ut i streik etter at meklingen ikke førte fram, fredag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.

Unio har varslet at de vil ta ut et lite knippe i streik fredag med en kraftig utvidelse fra mandag – med 1600 medlemmer.

– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.

Brøt forhandlingene 30. april

Akademikerne, Unio, LO Stat og YS brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.

Mens de andre kom til enighet, har Akademikerne og Unio gått til streik. 

Akademikerne er den største hovedsammenslutningen i staten og består av 13 medlemsforeninger, deriblant Legeforeningen og Psykologforeningen. Det inkluderer også ansatte i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). 

Unio har Norsk Sykepleierforbund og Norsk fysioterapeutforbund blant sine medlemmer. 

DMP og HOD tas ut i streik

Fra mandag vil Akademikerne ha om lag 1930 statsansatte ute i streik.

Det inkluderer blant annet ansatte i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). 

Også i Oslo kommune er det fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai. LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.

Powered by Labrador CMS