SKJEMT OG ALVOR: Fra teaterscenen spiller Coby Omvlee i Teater Fusentast ut sine ulike opplevelser som langtidspasient i det norske sykehussystemet. Foto: Vegard Schjelderup

Langligger

– Ville jeg ha vært i live i dag hvis jeg ikke hadde hatt en legeektemann ved min side?

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter å ha blitt hardt skadd i en bilulykke, ble skuespiller Coby Omvlee permanent langtidspasient ved flere sykesenger/avdelinger i Helse Midt-Norge i over ett år: En såkalt langligger, ifølge sykehussjargongen.

Nå har Coby Omvlees tøffe erfaringer som langtidspasient blitt til teaterdramaet «Langligger» – som det trondheimsbaserte Teater Fusentast turnerer rundt med. Hun er hovedrolleinnehaver og har opplevd på kroppen alt hun spiller: Sjokk, sorg, glede og ikke minst en god dose humor.

Etter trafikkulykken i juli 2011 måtte Omvlee gjennomgå flere operasjoner. Skuespilleren ble blant annet stomioperert og fikk utallige lekkasjer.
Feilvurderinger og svikt
Gjennom langligger-året møtte Coby dyktig helsepersonell og omsorgsfulle ansatte, og de hvit- og grønnkledte reddet livet hennes. Samtidig forteller historien hennes om feilvurderinger og svikt i helseomsorgen som kunne ha sendt henne i graven: Tre ganger svevde hun i livsfare.

Hun ble utskrevet fra sykehuset med en uvirkelig følelse. Var feilvurderingene og rutineglippene individuelle tabber og tilfeldige glipper, eller avdekket de et helsevesen uten faglig ansvar? Coby har mange ganger lurt på om hun hadde vært i live hvis hun ikke hadde hatt en legeektemann ved sin side.


Dypdykk i helsesystemet
Det kunne ha endt her – med posttraumatisk stressyndrom (PTSD) og instant uføretrygd. Men Coby ønsket å fortelle om det hun hadde erfart – fra scenen. Hun arbeidet med idéen og foretok grundig research innen helsepolitikk, helseøkonomi, sykehusenes oppbygging og funksjon. Hun satte seg inn i fagmiljøenes kamp mot økende og strangulerende økonomifokus og hun intervjuet gastrokirurgen som reddet livet hennes samt andre leger, pleiere og helseeksperter som har sterke meninger om hvorfor ting er som de er.
I samarbeid med filmskaperen Randi Størseth, regissør Anne Mali Sæther og resten av staben i Teater Fusentast, skapte Coby Omvlee et sjeldent stykke politisk teater. Teaterdramaet hadde premiere i Teaterhuset Avant Garden i Trondheim i mars 2017, og 4. april i år blir det Oslo-premiere på Vega Scene, en nyetablert teaterscene for dokumentar- og samfunnsengasjert ny dramatikk.


Alvorlig undertone
Selv om stykket rommer både glede og humor, skinner den alvorlige undertonen igjennom: Hun kunne jo ha vært død på grunn av feil i helsevesenet. Systemfeil.
Forestillingen har blitt spilt for helsepersonell og pasientforeninger, for lege- og helsestudenter, for spesialister, for det allmenne publikum på teaterhus og festivaler – og under kongresser. Tilbakemeldingene har vært positive, ikke minst fordi dette er teater som kommer tett innpå publikum – og hinter om at det kunne ha vært deg eller din nærmeste som ble rammet.

Powered by Labrador CMS