Hva er sykepleiernes rolle?

Sykepleiere og leger jobber hver dag sammen for at hjertesviktpasientene skal få et best mulig liv. La oss jobbe sammen for den beste hjertesviktpakken også.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Gunhild Brørs, spesialsykepleier i kardiologisk sykepleie (MSc) ved Sykehuset Namsos og nestleder i Norsk sykepleierforbunds landsgruppe av kardiologiske sykepleiere

NYLIG LANSERTE Norsk kardiologisk selskap en hjertesviktpakke hvor tid til diagnostisering og påbegynt behandling defineres. Ja, det er ikke vanskelig å bli begeistret for ideen, som tar sikte på å gi pasienter forutsigbarhet ved begrunnet mistanke om hjertesvikt. Samtidig etterlyser vi sykepleierens rolle i hjertesviktpakken.

I Norge trenger vi nokså raskt en ny helsestrategi for å imøtekomme den voksende pasientgruppen med hjertesvikt. I det kardiologiske fagmiljøet er det bred enighet om behovet for et standardisert pasientforløp. Med en hjertesviktpakke basert på samhandling på tvers av helsetjenestenivåene og profesjonene, vil vi sammen tilby det beste for pasientene.

I hjertesviktpakken som overlege og kardiologiprofessor Lars Gullestad har lansert, omtalt i Dagens Medisin (15/2016), er fastlege og kardiolog eneste aktør. Vi vil også ha med sykepleieren.

DAGENS MODELL. I dagens oppfølgingsmodell for pasienter med diagnostisert hjertesvikt har sykepleieledet hjertesviktpoliklinikk en sentral rolle. Oppfølgingsprogrammet karakteriseres av tidlig intervensjon, optimalisering av medikamentell behandling, pasientundervisning og psykososial støtte. Forskning har vist at sykepleieledet oppfølgingsprogrammer reduserer dødeligheten og innleggelser på sykehus som følge av hjertesvikt.

Resultater fra Norsk hjertesviktregister viser at pasienter rapporterer bedre livskvalitet etter oppfølging i hjertesviktpoliklinikk. Sykepleierne som jobber i hjertesviktpoliklinikken, er kompetente til å ta de vanskelige samtalene med pasienter, som ofte legger større vekt på livskvalitet enn forlenget levetid.

Hjertesviktpoliklinikk er altså et sentralt og helhetlig oppfølgingstilbud for pasienter med diagnostisert hjertesvikt. Så fremt de er så heldig å bli henvist dit da, for hjertesviktpoliklinikk er nemlig ikke et landsdekkende og standardisert tilbud.

MANGELFULLT. I dagens oppfølgingsmodell skal hjertesviktdiagnosen være stilt ved ekkokardiografi før henvisningen sendes til hjertesviktpoliklinikken. Derfor er det kanskje ikke så rart at Gullestad ikke nevner sykepleierens rolle i hjertesviktpakken, da den er utarbeidet for å sikre en diagnose innen definert tid. Samtidig er Gullestad tydelig på at når diagnosen er stilt, starter man behandling samme dag. Dette gjør at vi mener en viktig faktor i et helhetlig pasientforløp mangler, nemlig en sykepleieledet hjertesviktpoliklinikk.

Behandling av hjertesvikt er komplekst og krever spesialkompetanse. Som Gullestad viser til, er gullstandard i den medisinske behandlingen av hjertesvikt beta-blokker og ACE-hemmere.  Dette er medikamenter som skal startes på en lav dose og gradvis titreres til den høyest tolererbare dose for å oppnå ønsket effekt. Oppstarten av disse medisinene krever regelmessig oppfølging av ulike biomedisinske parametere som målinger av nyrefunksjonen, elektrolytter, blodtrykk og hjertefrekvens. Denne kunnskapen har sykepleieren i hjertesviktpoliklinikken, som sikrer trygg og optimal dosering av medisiner i tråd med internasjonale retningslinjer.

I tillegg er veiledning og styrking av pasientens evne til egenomsorg, som daglig vektkontroll og selvmedisinering med diuretika, sentralt i dette oppfølgingstilbudet til pasienter med hjertesvikt.

HELHETLIG SVIKTPAKKE. Sykepleiere med ansvar for hjertesviktpoliklinikkene har lang erfaring, de fleste har også en spesialisering innen fagfeltet kardiologi. Denne kompetansen gjør at vi arbeider kunnskapsbasert og åpner muligheten for ulik grad av oppgaveglidning. Et godt eksempel er spesialsykepleiere i hjertesviktpoliklinikker som gjennomfører veiledende ultralydundersøkelser for å estimere væskebalansen til pasienter med hjertesvikt. Forskning viser at dette er et nyttig verktøy som supplerer andre kliniske undersøkelser og bidrar til bedre medisinsk behandling.

Både pasientene og samfunnet vil tjene på å involvere sykepleiere som en aktør i hjertesviktpakken. Hjertesviktpoliklinikken må derfor inn i hjertesviktpakken for å sikre en helhetlig og tverrfaglig oppfølging som komplementerer legenes fokus på medisinsk behandling.

Sykepleiere og leger jobber hver dag sammen for at hjertesviktpasientene skal få et best mulig liv. La oss jobbe sammen for den beste hjertesviktpakken også!

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 16/2016

Powered by Labrador CMS