OPPRUSTING: Overlege Odd Terje Brustugun peker på at nå må patologilaboratorier utrustes raskt for testing etter biomarkøren PD-L1, som må påvises for å kunne behandle med pembrolizumab. Foto:

– Må utrustes raskt

Leder for Norsk lungekreftgruppe (NLCG) er veldig fornøyd med dagens avgjørelse i Beslutningsforum. Han mener patologilaboratoriene nå må utrustes raskt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GARDERMOEN: Beslutningsforum har i dag godkjent behandling i andrelinje av ikke-småcellet lungekreft med PD-1 hemmeren pembrolizumab (Keytruda).

– Dette var veldig gledelige nyheter, dette er det mange pasienter som har ventet på, sier Odd Terje Brustugun, overlege ved lungekreftenheten på Oslo universitetssykehus (OUS).

Brustugun leder Norsk lungekreftgruppe, og sitter i utvalget til Helsedirektoratet som utformer handlinsprogrammet for lungekreft.
– Nå er det viktig at patologiavdelingene blir raskt utrustet til å håndtere den nødvendige testingen, sier Brustugun til Dagens Medisin.

Må ha påvist biomarkør
Det er en forutsetning å teste pasientene etter biomarkøren PD-L1, for å behandle lungekreftpasienter med pembrolizumab, fordi det først og fremst er indikasjon for å gi medikamentet med biormarkøren påvist.

Tidligere har leder i Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm, uttrykt bekymring for kapasiteten ved norske patologilaboratorier og påpekt at dette må organiseres raskt

Når kan pasienter bli behandlet med legemiddelet?

– Preparatet står klart på apoteker rundt om kring. Så det er patologilaboratoriene som er en mulig flaskehals for å kunne nå ut med all behandlingen, sier Brustugun.

– Klare på et par uker
Han påpeker at noen laboratorier allerede er i gang med testingen, men ikke alle.

– Noen laboratorier har nok kommet lenger enn andre, men vi får håpe at vi er fullt oppe å går nasjonalt på alle laboratoriene om ikke veldig mange uker, slik at vi begynne med behandlingen, sier Brustugun.

Overlegen påpeker at det er en tredjedel av pasientene som ikke vil teste positivt på PD-L1. – Noen av disse ville kunne hatt effekt av behandlingen, hvis de fikk tilbudet. Men slik er det ikke, påpeker han.

Powered by Labrador CMS