UTSKRIVNINGSKLARE: Kommunal betalingsplikt ble innført med Samhandlingsreformen, men omfatter nå kun somatiske pasienter. Helseminister Bent Høie (H) og departementet ønsker å utvide ordningen til å gjelde flere pasientgrupper. Arkivfoto. Foto:

Vil innføre kommunal betalingsplikt også for rus og psykiatri

Helse- og omsorgsdepartementet vil innføre kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter også i psykisk helsevern og i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det var med Samhandlingsreformen, at den kommunale betalingsplikten som sier at kommunene må betale en «bot» for hvert døgn en ferdigbehandlet – utskrivningsklar – pasient blir værende på sykehuset, ble innført.

Nå ønsker Helse- og omsorgsdepartementet å utvide denne betalingsplikten -  til også å omfatte utskrivningsklare pasienter i rusbehandling og psykisk helsevern.

 Les også: – Kommunal betalingsplikt virker

 – Har vært holdt utenfor
– Dagens forskrift om kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter gjelder bare for somatiske pasienter. At pasienter i psykisk helsevern og psykisk helsevern har vært holdt utenfor ordningen, har gitt et uheldig inntrykk av at samhandlingsreformen ikke omfattet psykisk helse og rus, selv om behovet for samarbeid og samhandling kan være minst like stort for disse pasientene som for somatisk syke, heter det fra HOD.
Det vil være et stort behov for koordinering og samarbeid om utskrivningsprosessen og videre oppfølging, fastslår HOD i høringsforslaget:

Krav om tidlig kontakt
– Det foreslås derfor at det skal tas inn et krav om tidlig kontakt mellom døgninstitusjonen i psykisk helsevern eller TSB og kommunen. Kravet vil innebære at spesialisthelsetjenesten må ha kalt inn relevante samarbeidspartnere til et møte for å begynne arbeidet med å utarbeide en samlet oppfølgingsplan, herunder plan for eventuell samtidig poliklinisk eller ambulant behandling i spesialisthelsetjenesten. Før dette har skjedd kan ikke pasient defineres som utskrivningsklar.
HOD mener at det «vil være naturlig at prosesser knyttet til samarbeid om utskrivningsklare pasienter omtales i de lovpålagte avtalene som kommunene og de regionale helseforetakene skal inngå.»
I kraft fra 2018
– Et eksempel på samarbeid kan være å etablere faste kontaktpunkter på begge tjenestenivåene, skriver departementet.

  •  Det tas sikte på at endringene skal tre i kraft fra 1. januar 2017.
  •  Departementet foreslår imidlertid at kommunenes betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter i psykisk helsevern og TSB ikke trer i kraft før tidligst i 2018.
  •  Grunnen til dette er at det er knyttet en viss usikkerhet til omfanget av utskrivningsklare pasienter i psykisk helsevern og TSB, med et sprik mellom registrerte data i Norsk pasientregister og det antall utskrivningsklare pasienter man finner gjennom punkttellinger, ifølge HOD.
  • HOD mener dette gapet gjør at innføring av betalingsplikt medfører for stor risiko for tjenestetilbudet til pasientene, og foreslår derfor at betalingsplikten for utskrivningsklare pasienter i psykisk helsevern og TSB gis utsatt ikrafttredelse.
Powered by Labrador CMS