Senterpartipolitiker Kjersti Toppe, ser sammen med partikolleger for seg at 25 prosent av tilbudet innen helse og omsorg skal være drevet og organisert av ideelle aktører innen 2030. Foto: Vidar Sandnes

Vil ha flere private ideelle helse-aktører

– 25 prosent av den samlede omsorgssektoren skal organiseres og drives som privat ideell virksomhet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette bør være realiteten innen 2030, mener Gerd Eli Berge, Anne Tingelstad Wøien og Kjersti Toppe, alle stortingsrepresentanter for Senterpartiet.  
– Må ha konkret mål
De mener det vil være sunt for sektoren å få flere aktører som på ideelt grunnlag  «står friere til å finne nye veier og løsninger, drive nybrottsarbeid og styrke innovasjons- og utviklingsarbeidet på omsorgsfeltet.»

Senterpartipolitikerne viser til at dette er fulgt opp i en tidligere stortingsmelding, Morgendagens omsorg, men at det ikke er foreslått en konkret målsetting for andel privat ideell virksomhet i helse- og omsorgssektoren.

Nå mener forslagstillerne at de har et godt konkret mål og fremmet nylig forslaget i et representantforslag for Stortinget.

Rus og psykiatri har høyest andel
– Uten en politisk avklaring på hva man vil med ideell sektor, og hvor stort bidraget fra ideell sektor skal være på omsorgsfeltet, vil det være vanskelig å diskutere nødvendige tiltak for denne sektoren, påpeker de tre.

– Fram til i dag har rus og psykiatri hatt en høy andel, om lag femti prosent, viser Kjersti Toppe til.

Ellers ligger andelen på seks prosent til ti prosent:

I 2013 utgjorde ideell sektor 5,7 prosent av betalt sysselsetting innenfor helsefeltet i Norge og 10,3 prosent innen sosialfeltet.

«Ideell stagnasjon»
Senterpartirepresentantene peker på det de mener er en ideell stagnasjon.

– Når en ser på alle velferdstjenestene i Norge samlet, skyldes de største endringene i forholdet mellom private ideelle, private kommersielle og offentlige tjenester at de kommersielle øker sin andel raskere enn de ideelle innen sosiale tjenester, skriver de.

– I skandinavisk sammenheng har Sverige klart størst kommersiell andel, og den er fortsatt i sterk vekst. Også i Danmark og Norge vokser sysselsettingen til de kommersielle tilbyderne mer enn til de ideelle velferdsyterne, heter det i forslaget.  

Powered by Labrador CMS