Kvinner i helsesektoren oftere sykmeldt

Arbeidsmiljø kan forklare hvorfor kvinner i helse- og sosialsektoren har 40 prosent forhøyet risiko for langtidssykemelding enn kvinner i andre yrker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ARBEIDSMILJØ:- Sykefraværsdebatten har lent seg veldig på kjønnsforskjellene i stedet for å se på om det er noe med arbeidsforholdene som spiller inn, sier seniorrådgiver og forsker Cecilie Aagestad i STAMI. Foto: STAMI

Det viser en studie utført av seniorrådgiver Cecilie Aagestad og medarbeidere i Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Universitetet i Oslo.

– Kvinner i helse- og sosialsektoren har 40 prosent forhøyet risiko for legemeldt sykefravær i 21 dager eller mer. Av den forhøyede risikoen kan 70 prosent forklares av arbeidsforhold, sier Aagestad, som også er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo.

Studien bygger på data fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse om arbeidsmiljø i 2009, og legemeldt sykefravær fra NAV året etter. Før kvinnene i helsesektoren ble sammenlignet med kvinner i arbeidslivet for øvrig, ble det justert for blant annet arbeidstid.

– Kjønn ikke eneste forklaring
– Vi vet at det er utfordringer i enkelte yrker i helse- og sosialsektoren, både når det gjelder psykososialt og mekanisk (ergonomisk) arbeidsmiljø, samtidig som flere av disse yrkesgruppene også har et høyt legemeldt sykefraværnivå sammenliknet med øvrige yrkesgrupper. Vi var imidlertid interessert i å finne ut hvor mye av den forhøyede risikoen for sykefravær som kunne forklares ut fra forhold ved arbeidsmiljøet, sier Aagestad.
Høye emosjonelle krav, vold og trusler fra pasienter og klienter og det å løfte i ubekvem stilling trekkes frem som de mest betydningsfulle faktorene i å forklare den økte risikoen for sykefravær sammenliknet med kvinner i øvrige yrker.

Aagestad mener debatten om sykefravær i for stor grad har handlet om kjønnsforskjeller.

– Den høye kvinneandelen i denne typen yrker blitt benyttet som en forklaring på det høye sykefraværet i sektoren, og fokuset på kjønnsforskjeller i sykefraværet har muligens overskygget arbeidsmiljøets betydning i å forklare hvorfor sykefraværet er høyt relativt sett blant kvinner i denne sektoren.

Kan forebygges
– Vi ønsker å henlede oppmerksomheten på at forskjeller i arbeidsmiljøforhold kan bidra til å forklare en god del av den økte risikoen for sykefravær blant disse kvinnene. Det kan man jobbe forebyggende med, sier Aagestad.

Hun oppfordrer arbeidsgivere til å se nærmere på organisering av arbeidsplassen og å kartlegge uønskede hendelser som vold og trusler for å unngå at det skjer igjen.

Studien er nylig publisert i BMC Public Health.

Powered by Labrador CMS