Prinsipper og følelser om fosterreduksjon

Vi må anerkjenne at fosterreduksjon prinsipielt ikke er annerledes enn selvbestemt abort av ett foster, selv om metoden kan være annerledes.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tilde Broch Østborg, lege i spesialisering (LIS), fødselshjelp og kvinnesykdommer

I DAGENS MEDISIN på nett 18. februar uttaler seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved Nasjonalt senter for fostermedisin seg om Lov om fosterreduksjon. Temaet har vært mye omtalt i mediene i det siste, langt utover det som forekomsten av inngrepet skulle tilsi.
Eggebø erkjenner at de strengt tatt ikke har fått forespørsler om å redusere friske tvillingsvangerskap.
BESTEMMELSESRETT. Bakgrunnen for lov om svangerskapsavbrudd er at kvinnen selv skal kunne bestemme over egen kropp, og derunder de fostre som er inne i den. Loven gir henne tillit til at hun selv skal kunne vurdere hvorvidt – og hvor mange barn hun ønsker og har mulighet til å ta vare på.
Tvillingsvangerskap utgjør noen få prosent av alle svangerskap. For enkelte er det den største lykke, for andre utgjør det en svær belastning som de ser at de ikke kan rå over. Medisinsk er tvillingsvangerskap alltid forbundet med høyere risiko enn enlingsvangerskap, både for mor og for fostrene.
TILLIT? Ønske om reduksjon uten medisinsk indikasjon er sjelden, og en bør derfor ikke undervurdere hva som ligger under til grunn for et slikt valg. Til tross for at reduksjon gir abortmotstandere nytt vann på mølla til å diskutere sorteringssamfunn og komme med endetidsprofetier, er dette prinsipielt ikke annerledes enn et annet svangerskapsavbrudd. En avbryter ett svangerskap.
Eggebø fremhever risikoen for at det er 15–20 prosents risiko for at begge svangerskapene går til grunne. Hva skjedde med informerte valg? Hva skjedde med tilliten til kvinnens selvbestemmelse? Hun kan selv avgjøre om hun er komfortabel med at det er 80 prosents sjanse for ett barn og 20 prosents risiko for ingen barn.
IKKE ANNERLEDES. Tvillinger er et ord som gir mange assosiasjoner og følelser. Det kan lett medføre at vi tenker på hva vi ville ha ønsket for oss selv, eller hvordan vi ønsker at verdenen skal være for kvinner som får tvillinger. En diskusjon om velferdsordninger for flerlingforeldre er betimelig. Imidlertid må vi anerkjenne at fosterreduksjon prinsipielt ikke er annerledes enn selvbestemt abort av ett foster, selv om metoden kan være annerledes.
Reservasjonsrett for helsepersonell som ikke ønsker å utføre svangerskapsavbrudd, finnes allerede. La oss ikke åpne en ny abortdebatt to år etter at vi la reservasjonsadgang for allmennleger død.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS