FARE FOR FEIL: Dette er apotekets utskrift av de gyldige elektroniske reseptene til en dame på 77 år. – Leger som ikke stryker doble reseptlinjer, får stryk av meg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Arkiv

Doble reseptlinjer er farlig søppel

Leger må holde det ryddig i de elektroniske reseptene. Reseptbunken er ikke legens private område. Både pasient og apotek skal inn her og velge ut preparater. Det er livsfarlig å velge feil.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Stein Lyftingsmo, apoteker ved Vitusapotek Elverum


ILLUSTRASJONEN VISER en utskrift av de gyldige elektroniske reseptene til en dame på 77 år. Listen har 18 linjer. Fire preparater har doble linjer, alle med forskjellig styrke, et av dem med forskjellig legemiddelform. Det viste seg også at damen trengte ny forsyning av to preparater som ikke var inne på listen.
Fire av preparatene er angitt med forskjellige styrker. Apoteket kan anta, men ikke vite, at det er den nyeste reseptlinjen som skal brukes. Jeg har opplevd at den nye styrken var utekspedert, og at bare linjen med gammel variant sto igjen.
FEILRISIKO. Apoteket ser bare ni linjer i skjermbildet og må skrolle ned hvis det er linjer under kanten. Det må man ofte gjøre – selv uten doble linjer. Dette kommer i tillegg til utfordringene som generisk bytte gir, med mange forskjellige preparatnavn å holde styr på. Vi trenger ikke overflødige og ugyldige reseptlinjer oppi dette.
Den 77 år gamle pasienten har det siste året brukt tre preparater som ikke står på listen, men er på ingen måte noe ekstremt eksempel. Poenget er veldig tydelig: Gamle resepter roter det til, og øker risikoen for medisinfeil.
LEGER TIL STRYK. Selv reseptlinjer som ser like ut, kan være forskjellige. Jeg har opplevd forskjeller i dosering, refusjonsordning, pakningsstørrelse, reiterasjon, og i reservasjon mot generisk bytte. Det er vanlig at pasienter ønsker å «bruke opp» gamle resepter. Denne holdningen sitter også nokså dypt hos mange apotekansatte. Etter en håndfull situasjoner på vei mot feil, velger jeg nå konsekvent ferskeste resept. Men det beste er hvis legen holder det ryddig – og sletter alle gamle resepter.
Doble reseptlinjer er farlig søppel. Leger som ikke stryker slike, får stryk av meg.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS