NY LOV: Den nye obduksjonsloven moderniserer regelverket, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Colourbox

Nye lover og regler innen helse i 2016

Ny transplantasjonslov og endring i alkoholloven er blant endringene som skjer innen Helse- og omsorgsdepartementets område.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I 2016 kommer ny transplantasjonslov.

Den gjelder for donasjon og transplantasjon av organer, celler og vev til andre mennesker. Den nye loven forenkler regelverket, og slår blant annet fast at de regionale helseforetakene skal sørge for at alle potensielle donorer kan bli vurdert og få mulighet til å donere.

Ny obduksjonslov
Den nye obduksjonsloven moderniserer regelverket, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

Den innebærer blant annet at de regionale helseforetakene skal sørge for nødvendig kompetanse og kapasitet til å gjennomføre medisinske obduksjoner.

Endring i alkoholloven
Endringen innebærer at kommunale salgs- og skjenkebevillinger ikke må løpe ut etter fire år, som i dag. Bevillingene kan videreføres i inntil fire nye år.

Innføring av prikktildeling
Det innføres en nasjonal ordning om hvordan kommunene skal reagere ved brudd på bevillinger for salg eller skjenking av alkoholholdig drikk. Ulike brudd gir et fast antall prikker.

Det blir også krav om at kommunene må bruke to kontrollører på skjenkekontroller, og de må ha gjennomført en kunnskapsprøve.

Solarier
Ansatte og ansvarlige ved solarier må ha gjennomført en kunnskapsprøve. Den skal sette dem i stand til å gi god veiledning til kunder.

Laserpekere
Ny § 19 a i strålevernloven gjelder fra første januar.

Det gir mulighet for Toll- og avgiftsetaten til å destruere ulovlig importerte laserpekere, slik at det blir vesentlig enklere å få ulovlig importerte laserpekere ut av sirkulasjon.

Innføring av smilefjes på restaurant
Mattilsynet innfører smilefjesordning i hele Norge fra 1. januar. Det vil gi informasjon om de hygieniske ordningene ved restauranter og kafeer.

Mer enn 8.000 restauranter omfattes av ordningen.

Les mer om lovendringene på Helse- og omsorgsdepartementets sider.

Netthandel
Det er også åpnet for å drive netthandel med reseptpliktige medisiner fra første januar. Det melder Apotekforeningen.   Men det er ikke ventet at de tekniske løsningene er på plass før et stykke ut i 2016.

Les også om endringer i helseforvaltningen i 2016.

Powered by Labrador CMS