NYTT LOKALSYKEHUS: Somatisk lokalsykehus lengst sør på Aker-tomta foreslås som en mulig første etappe dersom man går for samling på Gaustad kombinert med lokalsykehus i Oslo Øst eller Sør. Psykisk helse og avhengighetsbehandling (PHA) kommer i så fall inn i senere etapper. Foto: OUS

Slik foreslår OUS å plassere lokalfunksjonene i fremtiden

Lokalsykehus på Aker vurderes som det beste alternativet, ifølge ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) offentliggjorde torsdag en ny rapport som blant annet tar for seg ulike løsninger for å dekke lokalsykehusbehovet i helseforetakets dekningsområde. I alternativet som beskrives som det mest gunstige – både økonomisk og kvalitetsmessig – skal det bygges nytt lokalsykehus på Aker.

Rapporten er en del av det såkalte idéfasearbeidet ved sykehuset, der OUS-styret og Helse Sør-Øst etter hvert skal ta stilling til hvordan sykehuset skal organiseres og lokaliseres i fremtiden. I tillegg til det såkalte 0-alternativet – som innebærer å drive videre på dagens lokaliteter – jobber sykehuset nå med to alternativer for sykehuslokalisering: En delt løsning mellom Ullevål og Gaustad eller en delvis samlokalisering på Gaustad kombinert med lokalsykehus i Oslo Øst eller Oslo Sør.

Dette er saken

Sommeren 2014 slapp ledelsen ved Oslo universitetssykehus rapporten «Idéfase OUS – Campus Oslo», som tok for seg flere ulike alternativer for fremtidig sykehuslokalisering. Alternativet som ble vurdert som det beste, innebar å samle hele driften til et «Campus Oslo» på Gaustad og sørover.I februar trakk OUS-ledelsen forslaget om en samlokalisering på Gaustad, og lanserte heller et forslag om en nedskalert samling på Gaustad i kombinasjon med lokalsykehus et annet sted i byen. Beslutningen kom i etterkant av at en samlokalisering hadde fått kritikk både fra høringsinstanser og fra politisk hold.Nå har sykehuset forlatt «Campus Oslo»-navnet, og gitt idéfaseprosessen overskriften «Fremtidens OUS».I april besluttet OUS-styret at det skal foregå kreftbehandling ved Radiumhospitalet i minst 15 år. Parallelt med idéfaseprosessen for hoveddelen av sykehusdriften er det satt i gang planleggingsprosesser for Radiumhospitalet og for Regional sikkerhetsavdeling (RSA) som i dag ligger på Dikemark.

Somatisk lokalsykehus på Aker
Hvis man går for en delt løsning, foreslår sykehusledelsen at Ullevål blir lokalsykehus for alle seks bydelene sykehuset har ansvaret for. Dersom man bestemmer seg for en delvis samling, foreslår sykehusledelsen derimot å bygge lokalsykehus på Aker for tre av bydelene, mens lokalfunksjonene for de øvrige tre legges til Gaustad.

Hvis OUS-styret og Helse Sør-Øst bestemmer seg for det siste alternativet, er nytt somatisk lokalsykehus sør på Aker-tomta foreslått som et mulig første byggetrinn. I så fall anslås dette å kunne ferdigstilles i 2023, med byggestart i 2019. Alternativt er det foreslått å flytte akuttfunksjoner fra Ullevål til Gaustad som første byggetrinn, med anslått ferdigstillelse i 2025.

Uavhengig av om det legges til Aker eller Ullevål, skal lokalsykehuset etter planen tilby indremedisin, akuttkirurgi, elektiv kirurgi, fødetilbud, kreftbehandling voksenpsykiatri, rus, forskning og undervisning.

38 milliarder kroner
Den nye rapporten anslår at samling på Gaustad kombinert med lokalsykehus på Aker totalt vil kreve investeringer på 38 milliarder kroner, mens en delt løsning mellom Ullevål og Gaustad krever investeringer på 34 milliarder.  Til sammenligning ligger det anslåtte investeringsbehovet ved å fortsette driften på dagens lokaliteter på 26 milliarder. Samtidig vil 0-alternativet ifølge OUS-ledelsen være langt mindre økonomisk bærekraftig enn de øvrige alternativene.

Rapporten kommer etter bestilling fra sykehusets styre, som i vår bestilte en grundigere utredning av lokalfunksjonene ved OUS. Førstkommende uke skal styret diskutere rapporten som nå er blitt lagt frem, før det i januar tas endelig stilling til hvorvidt de tre alternative sykehuslokaliseringene skal være med over i en såkalt konseptvalgfase.

Først rundt årsskiftet 2017/2018 forventer sykehusledelsen at det kommer en endelig beslutning om hvor OUS skal ligge i fremtiden.

Powered by Labrador CMS