MISTER REFUSJON: Stomiopererte skal ikke lenger få refundert posedeodorant, poseovertrekk eller barrierekluter dersom statsbudsjettet blir vedtatt i sin nåværende form. Foto: Coloplast (illustrasjon)

Regjeringen vil kutte 38,5 millioner i refusjonsutgifter til stomiopererte og inkontinente

Det foreslåtte kuttet vil gjøre det vanskeligere for pasientene å fungere i hverdagen, ifølge organisasjonen for stomiopererte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I statsbudsjettet som regjeringen og støttepartiene tidligere denne uken kunne enes om, foreslås en innsparing på 30 millioner kroner ved å fjerne barrierekluter for stomiopererte og inkontinente fra blåreseptordningen. I tillegg vil regjeringen ikke lenger finansiere posedeodorant og poseovertrekk for stomiopererte gjennom folketrygden – et kutt som er anslått å redusere offentlige utgifter med 8,5 millioner kroner.

Det betyr at disse pasientene fra nyttår blir nødt til å betale for disse produktene fra egen lomme.

– Strider mot formålet
I sin begrunnelse for kuttene viser regjeringen blant annet til statistikk og tilbakemeldinger som sier at barrierekluter først og fremst brukes som vaskeprodukt: «Folketrygden skal kun gi refusjon til produkter som brukes i behandling av irritasjonsdermatitt», heter det i budsjettet.

Forbruksmateriell for stomiopererte og inkontinente

Disse produktene vil regjeringen ikke lenger finansiere gjennom blåreseptordningen:Barriereklut: Klut med silikonbasert barrieresalve, som brukes til å forebygge og behandle sår og betennelser i huden etter urin- og avføringslekkasjer. Ifølge tall fra Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) brukte 11.304 personer barrierekluter i 2013.Posedeodorant: Deodorant som nøytraliserer ubehagelig lukt fra stomiposen. Ifølge HELFO brukte 4234 personer posedeodorant i 2014.Poseovertrekk: Trekk til stomipose, som blant annet reduserer lyd fra posen. Ifølge HELFO brukte 349 personer poseovertrekk i 2014.

Også kuttforslaget som rammer poseovertrekk og -deodorant begrunnes i at dette strider mot hensikten med refusjonsordningen. Bakgrunnen er at blåreseptforskriften som hovedregel ikke åpner for at forebyggende produkter finansieres gjennom folketrygden.

Pasientforening kritisk
Norilco, pasientforeningen for stomi- og reservoaropererte, mage- og tarmkreft, er sterkt kritisk til de foreslåtte kuttene.

– I utgangspunktet er det forskriften det er noe i veien med. Dette er en såpass stigmatiserende diagnose, at pasientene trenger disse produktene for å være ute blant folk, og for å komme seg på skole, i utdanning og i jobb. Hvis disse kuttene gjør at folk ikke kommer seg i jobb, får vi større utgifter på sosialbudsjettet, sier rådgiver Margrethe Gaassand i Norilco til Dagens Medisin.

– Finnes ikke alternativ
Gaassand forteller at mange stomiopererte er avhengig av å kunne nøytralisere ubehagelig lukt fra stomiposen for å fungere i hverdagen. Hun mener dessuten det ikke finnes noe alternativ til barrierekluter for pasienter med analinkontinens, som opplever avføringslekkasjer mange ganger daglig.

– Hvis disse pasientene ikke forebygger, får de sår og betennelser, og da har man et behandlingsproblem, sier Gaassand.

– Jobber med å finne løsninger
Komiteene på Stortinget jobber nå med å behandle statsbudsjettet ut fra rammene i budsjettforliket. Tone Wilhelmsen Trøen (H) i helse- og omsorgskomiteen erkjenner at det er problemer ved de foreslåtte innsparingene.

– Vi ser at dette kan ha veldig uheldige konsekvenser for noen pasientgrupper, og vi tar innspillene vi har fått veldig på alvor. Vi jobber med å finne løsninger, men det er ennå for tidlig å si om vi får det til. Det er et stort og krevende arbeid med budsjettet i år, sier Trøen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS