HEMMELIGE PRISER: – Det er ikke åpne priser, forteller helseøkonomisk rådgiver i Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), Asbjørn Mack. Han har ledet prisforhandlingene for de to første PD1-hemmerne som er godkjent i Norge. Foto: Ingvild Festervoll Melien Foto:

I havn med prisforhandlingene

Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) bekrefter at de nå er ferdige med prisforhandlingene for de to første PD1-hemmerne.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi har laget et notat hvor vi har lagt inn ny pris. Da vil man se at konklusjonen påvirkes av ny pris. Kristin Svanqvist, seksjonssjef i Statens legemiddelverk

Helseøkonomisk rådgiver i Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), Asbjørn Mack, bekrefter at forhandlingene med MSD og BMS nå er i havn.
Forhandlingene gjelder prisen på MSDs Keytruda og BMS sin Opdivo – begge såkalte PD1-hemmere, som er nye immunterapeutiske legemidler.
– Vi er nå ferdig med forhandlingene, sier Mack til Dagens Medisin.
Ikke åpne priser
Prisen er forhandlet bare for indikasjonen malignt melanom (føflekkreft), og disse to legemidlene er foreløpig de eneste PD1-hemmerne som er godkjent i Norge.
Ifølge Mack vil det bli nye prisforhandlinger når de to legemidlene får indikasjon for lungekreft.
– Hva kan du si om forhandlingene og den endelige prisen?
– Det er ikke åpne priser. Jeg kan ikke si mye om forhandlingene. Vi blir aldri helt fornøyd, prisen er jo høy uansett. Det har vi sett også for andre legemidler som er blitt godkjent for bruk i Norge, hvor kostnad pr. QALY er ganske høy, svarer Mack.
Han legger til at LIS nå har en rekke forhandlinger gående.
– Vi har høyt arbeidspress og skal nå ikke bare forhandle om dyre kreftmedisiner, men også anbudsutsetting av nye produktgrupper, som blant andre hepatitt-C-medisiner, forteller Mack.
Påvirker konklusjonen
Legemiddelverket har nå lagt nye priser inn i metodevurderingene som er oversendt Bestillerforum.
– Vi har laget én rapport basert på maksimalpris, for å være så transparente som mulig. Denne er åpen. Så har vi laget et notat hvor vi har lagt inn ny pris. Da vil man se at konklusjonen påvirkes av ny pris – det skal være lett for allmennheten å skjønne at prisen har påvirket vår anbefaling, sier seksjonssjef Kristin Svanqvist i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
– Og hva er Legemiddelverkets anbefaling?
– Det har vært et godt samarbeid og en god dialog med legemiddelfirmaene i hele prosessen, men jeg vil ikke kommentere noe mer før rapportene er offentliggjort. Nå blir det opp til Bestillerforum å se om vi har besvart deres bestilling Så blir det eventuelt opp til Beslutningsforum om dette kan tas i bruk, svarer Svanqvist.
Bestillerforum har møte førstkommende fredag, og Beslutningsforum har sitt møte mandag 16. november.
Rabatter utslagsgivende
Nylig ga legemiddelfirmaet Roche Storbritannia rabatt på brystkreftmedisinen Kadcyla. Det bidro til at medisinen fortsetter å tas i bruk, etter at myndighetene i Storbritannia varslet at et høyt kostnadsnivå kunne bety at medisinen ble tatt ut av «ja-listen».
I Norge pågår også prisforhandlinger på denne medisinen.
– Vi er ikke ferdig med forhandlingene for Kadcyla, sier Asbjørn Mack i LIS.

Powered by Labrador CMS