SYKEHUSENE I 2027: Statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, så både framover og bakover da hun snakket om sykehusenes plass i fremtidens helsetjeneste. Foto: Anne Grete Storvik

– Viktig å huske at norske sykehus er små

– Akuttfunksjonen og befolkningens behov for trygghet er nøkkelen til morgendagens sykehusstruktur, sier Anne Grethe Erlandsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/FOLKETS HUS:  – Sykehusene ligger ofte på toppen av bakker, det gjør kirker også. Sykehus har en sterk symbolverdi, åpnet statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) på Lederkonferansen til Norsk sykehus- og helsetjenesteforening fredag.
– Lurt å se bakover
Hun viste til at det er 52 sykehus i Norge med akuttfunksjon.
– Norske sykehus er små. Det er viktig å huske, sa Erlandsen og minnet sin egen sykepleierkarriere:
– Da jeg jobbet som sykepleier på 80-tallet fikk vi inn gallepasienter som vi delte i to, husker dere det!?, sa Erlandsen, til latter fra forsamlingen.
 – Pasientene lå på sykehus i to uker, hvis de ikke fikk infeksjon. Og det fikk de. Og hjerteinfarktpasientene turte jeg ikke ta i, jeg visste at de ikke fikk gå på do på en uke. Når jeg ser meg tilbake ser jag at det har skjedd noe. Det er lurt å se bakover for å få en idé om hva som kommer.
Så framover
Erlandsen pekte så på hvordan sykehus-Norge i 2027 blir:
 – Vi blir eldre, vi blir flere og vi fortsetter å flytte til byene. Medisinen og særlig kirurgien fortsetter å spesialisere seg . I 2027 er vi én million flere og 250.000 flere over 75 år.
–  Vår jobb som politikere er å skape en balanse. Vårt ansvar er å sørge for at det blir helsetjenester til alle i hele landet. Akuttfunksjonen og befolkningens behov for trygghet er nøkkelen til morgendagens sykehusstruktur.
Erlandsen viste til de tre sykehusmodellene som Høie la frem i sykehustalen sin tidligere i år:  Dagens organisering, all akuttfunksjon sentralisert og såkalte tilpassede akuttfunksjoner.
– I Oslo er det 200.000 flere innbyggere i 2027. Med dagens modell vil det være mange kirurger på små sykehus med mindre å gjøre og dermed mindre trening. I modellen med all akuttfunksjon sentralisert vil halvparten av Norges småsykehus bli borte. I modellen med tilpassede akuttfunksjoner består den desentraliserte sykehusstrukturen.
– Folk må huske at sykehus er ikke hus alene, sa Erlandsen.
– Oppriktig vilje
Stein Tronsmoen, divisjonsdirektør ved Tynset sykehus, Sykehuset Innlandet sier etter Erlandsens innlegg at han oppfatter at det er en oppriktig politisk vilje til å forberede spesialisthelsetjenesten mot 2027:
De bygger opp under noen alternative retninger, og er foreløpig ikke låst på noen av dem. Det virker å være en god prosess, sier han til Dagens Medisin.
Får skryt i topplederdebatt
Et samlet debattpanel skryter av Erlandsens tale i den påfølgende topplederdebatten om Nasjonal helse- og sykehusplan.
Deltakere i debatten er Eli Gunhild Bye, leder i Norsk sykepleierforbund, Anders Frafjord, direktør ved Diakonhjemmet sykehus, Stein Vaaler, prosjektleder i Helse Sør-Øst og Barthold Vonen, viseadministrerende direktør ved Nordlandssykehuset.

Powered by Labrador CMS