FORTALTE OM BYTTESTUDIEN: Overlege Kristin Kaasen Jørgensen, lege Merete Lorentzen og overlege Guro Goll. Foto: Målfrid Bordvik

Halvparten av pasientene inkludert

250 pasienter er nå inkludert i byttestudien, som undersøker om det er trygt for pasienter å bytte til biotilsvarende legemidler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BERGEN, SCANDIC ØRNEN HOTELL: Både i Norge og internasjonalt er det stor interesse knyttet til NOR-SWITCH, eller byttestudien, som pågår i Norge. Studien undersøker om bytte fra det biologiske legemiddelet Remicade til biotilsvarende infliksimab (Remsima) er like effektivt og trygt.

Dersom studien kan svare ja på dette vil det bety reduserte kostnader og at flere pasienter kan få behandling – ettersom Remsima er langt billigere enn originalen.

Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) konkurranseutsetter hvert år legemiddelinnkjøp for offentlige sykehus, og i fjor ble Remsima priset 39 prosent billigere enn originalen. Det er stor spenning til resultatet av årets anbudsprosess, som foreligger torsdag.

- Veldig fornøyd
På LIS-konferansen som pågår i Bergen, ble det redegjort for status i den pågående byttestudien.

Siden studien åpnet for inkludering av pasienter 1. oktober i fjor, er nå 250 pasienter inkludert. Målet er at totalt 500 pasienter skal følges i 52 uker etter randomisering.

- Vi er veldig fornøyd med at 250 pasienter er inkludert, sier Kristin Kaasen Jørgensen, overlege ved Akershus universitetssykehus.

Resultater i 2016
Hun forteller at de regner med å ha inkludert ytterligere 250 pasienter innen april/mai i år. Studien avsluttes neste vår, og de første resultatene er ventet høsten 2016.

Studien rekrutterer pasienter med leddgikt, spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og psoriasis, som har vært behandlet med Remicade i minst seks måneder. Hittil er Crohns sykdom den vanligste sykdommen blant studiedeltakerne, opplyser Jørgensen.

Av pasientene som deltar er det helt tilfeldig om man får den ene eller den andre behandlingen.

Mange pasienter sier ja
- Hva synes pasientene om å delta i studien?

- Vi var bekymret for hvorvidt pasientene ville ønske å delta i studien, ettersom vi spør pasienter som har vært stabile på Remicade. Men samlet sett er vi overrasket og takknemlig over at så mange har sagt ja, sier overlege Guro Goll ved Diakonhjemmet sykehus.

- «Norsk helsevesen har gitt meg så mye i så mange år, at jeg ønsker å gi noe tilbake», er grunnen mange oppgir når de sier ja. Det er nesten litt rørende, sier Goll.

- Viktig for hele verden
Blant pasientene som sier nei er det mange som enten har vært svært syke eller som generelt er lei av å delta i studier.  

Professor Pekka Kurki i det finske legemiddelverket gratulerte de norske legene med fremgangen i byttestudien.

- Studien er ekstremt viktig, ikke bare for Norge, men for hele verden, sier Kurki.

Powered by Labrador CMS