Går inn for medisinutdanning i Finnmark

- Vi anbefaler nå at medisinstudentene i Tromsø får mulighet til å ta sjetteåret i Finnmark, sier prodekan Inger Njølstad ved Universitetet i Tromsø.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Desentralisert legeutdanning i Finnmark vil styrke rekrutteringen, mener prodekan Inger Njølstad. Foto: Foto: Bjørn-Kåre Iversen, UiT

De siste fem årene har medisinstudentene hatt mulighet til å ta det sjette året i Bodø. I fjor ble det nedsatt et arbeidsutvalg som skulle se om man kunne bygge opp et tilsvarende tilbud i Finnmark.
- Vi mener at studentene bør få mulighet til dette. Vi har gode holdepunkter for å tro at desentralisert legeutdanning i Finnmark vil styrke rekrutteringen av leger til Finnmark og bidra til å stabilisere helsetjenesten, sier Njølstad, som har ledet utvalget.
Tar eksamen i Finnmark
Forslaget innebærer at ti-femten studenter skal få denne mulighet en. De kan ta både teori og praksis i Finnmark og være der stort sett hele året, for så til slutt å ta eksamen i fylket.
- Studentene skal ha base i Hammerfest, men være i praksis en periode i Alta og i Karasjok. I kjølvannet av samhandlingsreformen har det vært viktig for oss å sørge for at de får praksis både på sykehus og i kommunehelsetjenesten, sier Njølstad.
Også i 1999 ble forslaget vurdert, men den gangen sa man nei til et sjette år i Finnmark. - Siden den gang har det skjedd en betydelig styrking av helsetjenesten i Finnmark. Vi har flere leger med spesialistkompetanse innen både spesialist- og primærhelsetjenesten, og det er langt flere med akademisk kompetanse på Ph.D.-nivå.
Ut på høring
Forslaget sendes nå ut på høring, og det skal behandles av fakultetsledelsen i mai. - Dersom ledelsen er enig med oss, vil vi opprette en prosjektorganisasjon som skal se nærmere på detaljene i hvordan dette skal gjøres, sier Njølstad.
Arbeidsutvalget har bestått av Fylkeslegen i Finnmark, representanter fra Helse Nord, Finnmarkssykehuset, UNN og for Samisk Nasjonalt Kompetansesenter- psykisk helsevern, studentrepresentant, representanter fra kommunehelsetjenesten i Finnmark og fra Universitetet i Tromsø.
- Glad for konklusjonen
Lena Elisabeth Nielsen, HR-sjef ved Finnmarkssykehuset HF, er fornøyd med at et sjette år for legestudenter i Finnmark kan bli en realitet.
- Vi er svært glad for å høre at arbeidsutvalget nå går inn for at legestudenter kan ta det sjette året i Finnmark. Vi vet at det i årene fremover kommer til å bli stor mangel på helsepersonell. Mange vender tilbake til der de opplevde å bli tatt godt imot som studenter, så dette er en fin mulighet for oss til å sørge for at studentene skal få lyst til å bli.

Powered by Labrador CMS