Helse Vest-sjefen tror på fortsatt regional styring

Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest, tror ikke på regjeringens plan om å legge ned de regionale helseforetakene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Herlof Nilssen, administrerende direktør i Helse Vest. Foto: Helse Vest

HELSEFORETAKSMODELLEN

De regionale helseforetakene overtok ansvaret for spesialisthelsetjenesten fra fylkeskommunene 1. januar 2002.Det er staten, gjennom Helse- og omsorgsdepartementet, som eier de regionale helseforetakene. De regionale helseforetakene eier igjen helseforetakene (sykehus og lignende).Siden 2007 har det vært fire helseregioner, ledet av fire regionale helseforetak: Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst.De regionale helseforetakene har styre og administrerende direktør som er utpekt av departementet. Ledelsen i helseforetakene pekes ut av de regionale helseforetakene.Ap er det eneste partiet som fortsatt forsvarer dagens foretaksmodell fullt ut.

- Jeg er nokså trygg på at også den nåværende regjeringen vil se at det er behov for et eller annet ledd mellom departementet og våre sykehus, sa Herlof Nilssen i et intervju med NRK Sogn og Fjordane som ble publisert 13. november.
Uttalelsene kommer på tross av at den borgerlige regjeringen har gjort det helt klart at de vil legge ned de regionale helseforetakene så snart det er utformet en nasjonal helse- og sykehusplan. 
Viser til NRK-intervjuet
Dagens Medisin ønsket å spørre Nilssen om han fortsatt står ved uttalelsene, og for å få klarhet i hvordan hans syn skiller seg fra regjeringens. Dette ønsket ikke Nilssen å bidra til - trass i gjentatte henvendelser.
Via sin kommunikasjonsdirektør henviser Nilssen til NRK-intervjuet som, etter det Dagens Medisin forstår, skal ha blitt gitt to uker før publiseringsdato.
- Helseregionene er lydhøre
Nilssens øverste sjef, helseminister Bent Høie, gjentok budskapet om nedlegging da han møtte RHF-ledelsen første gang 22. oktober. Her forsikret Høie direktørene om at de har regjeringens tillit i arbeidet med å styre sykehusene de kommende årene, samtidig som de etter hvert skal avvikles.
- Dagens møte rokker ikke ved regjeringens politikk om å legge ned dette nivået. Men endringen av styringsmodellen skal skje i forlengelsen av at vi har etablert en ny nasjonal helse- og sykehusplan som virker, og er forankret, i Stortinget. Jeg kjenner helseregionene i å være lydhøre for den politikken enhver regjering fører. I dag har de bekreftet at de vil bidra i arbeidet med en nasjonal helse- og sykehusplan, sa Høie til Dagens Medisin etter møtet.
Vil flytte makten
Høie har selv omtalt helseregionene som et «unødvendig og byråkratiserende mellomledd».
Hensikten med å legge ned RHF-ene er at regjeringen og Stortinget skal få mer makt over sykehusstyringen, samtidig som de lokale sykehusene også skal få mer ansvar.
Tre uker etter møtet med Høie er Helse Vest-sjefen sitert på at han mener nedleggelse av de regionale helseforetakene vil føre til en «uholdbar» situasjon.
- Trykket som er fra våre sykehus og oppover i systemet er såpass stort, så om disse slusene blir åpnet vil departementet få en uholdbar situasjon, sa Nilssen til NRK.
Høie: - God prosess
Helseministeren sier han aksepterer at RHF-direktørene har andre meninger enn ham selv. 
- Intervjuet med Nilssen er gjort for en stund tilbake. Det har skjedd en del siden den gang. Jeg har ikke problemer med at direktørene i RHF-ene har et annet syn på dette enn meg. Det har jeg vært veldig klar over lenge. Men nå mener jeg vi er inne i en veldig god prosess der de også ser at vi må bruke god tid på den nasjonale helse- og sykehusplanen, og å se på alternativene. Det som har vært bekymringen hos en del av dem, har vært usikkerhet rundt styringsstrukturen. Der mener jeg vi har gjort viktige grep, sier Høie til Dagens Medisin.
Dagens Medisin 21/2013

Powered by Labrador CMS