Korrupsjonstiltalt lege borte

Politiet vet ikke hvor legen (46), som står tiltalt for grov korrupsjon, grovt bedrageri og flere andre forhold, befinner seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

– Politiet har etterforsket mannen siden oktober 2008, sier politiadvokat Christian Stenberg i Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo Politidistrikt til Dagens Medisin.

Vet ikke hvor mannen er
Mannen er ikke varetektsfengslet, men han har meldeplikt for politiet. Imidlertid dukket han ikke opp sist han hadde meldeplikt, forteller politiadvokat Stenberg. – Vi vet ikke hvor han er, legger Stenberg til.
– Er han etterlyst?

– Det kan jeg ikke si noe om.

Det er satt av 38 dager til rettsaken, som starter i oktober. Det har på foreløpig ikke lyktes Dagens Medisin å få kontakt med mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen.
Solgte resepter
Det var under ransaking i forbindelse med mistanke om  trygdebedrageri at politiet fant ut av de andre kriminelle forholdene som den 46 år gamle legen nå står tiltalt for, deriblant grov korrupsjon, grovt bedrageri og brudd på helsepersonelloven.

I løpet av 2006 skal mannen ha solgt resepter på over 12 000 beroligende og smertedempende tabletter til en kvinnelig pasient. Til en annen kvinnelig pasient skal han i løpet av tre dager i august samme år ha solgt resepter på 4805 tabletter Paralgin Forte og Valium.
For disse forholdene er han tiltalt for grov korrupsjon. 
Lurte NAV
I perioden mellom 1999 og 2008 skal han, sammen med en kvinne, ha forledet NAV til å utbetale stønader slik at kvinnen mottok 800.000 kroner i ulike stønader som eneforsørger – selv om de bodde sammen i perioden.
For dette – og for syv andre forhold – er han tiltalt for grovt bedrageri.
Disse forholdene omfatter blant annet at han har mottatt sykepenger mens han arbeidet og/eller oppholdt seg utenlands. I tillegg skal han ha krevd refusjon for reisevaksiner – en behandling som ikke er berettiget refusjon.

Lurte DnB NOR og Nordea
I juli 2008 fikk legen dessuten et pantesikret lån på 7.500 000 kroner for å utbedre og bygge om en bolig – blant annet ved å ha presentert en uriktig verdivurdering av eiendommen og en byggetillatelse.
Kort tid etter at lånet ble utbetalt, ble over tre millioner kroner ført ut av landet til konti i Sveits og De Forente Arabiske Emirater.
I februar samme år skal han ha gjort det samme i Nordea, og fått et lån på to millioner kroner til det samme formålet. Også disse pengene ble ført ut av landet.

Brudd på helsepersonelloven
Han er også tiltalt for brudd på helsepersonelloven for å ha benyttet en yrkesbetegnelse uten å inneha autorisasjon –  fordi kvinnen jobbet som lege ved mannens legekontor i over fem år, fra 2003 til 2008, uten å ha hatt den nødvendige godkjenningen fra helsemyndighetene.

Legen er også tiltalt for brudd på regnskapsloven, bokføringsloven, ligningsloven og straffeloven, ifølge tiltalen.

Powered by Labrador CMS