Kvinner har størst effekt av overføringstolkninger

Kvinner har langt bedre og mer varig effekt av psykoterapi med overføringstolkninger enn menn. Dette viser ferske resultater fra den første eksperimentelle studien om overføringstolkninger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


At kvinner har bedre nytte av denne behandlingsmetoden enn menn, kommer frem i en artikkel som stipendiat og psykiater Randi Ulberg ved Diakonhjemmet i Oslo har fått godkjent for publisering i The Canadian Journal of Psychiatry(1). Hun har også upubliserte data som viser at denne effekten er varig, det vil si at den holder seg i minst tre år.
- Aller best virker overføringstolkninger på kvinner med kroniske problematiske relasjoner til andre mennesker, og som har sterke symptomer, flere personlighetsforstyrrelser og lav livskvalitet, konstaterer hennes veileder, professor dr.med. Per Høglend ved Psykiatrisk institutt på Universitetet i Oslo.
Letter på sløret
Sammen med Høglend letter Ulberg litt på sløret når det gjelder de nye resultatene, som inngår i The First Experimental Study of Transference-interpretations (FEST).
Resultater fra denne studien har vakt betydelig oppmerksomhet verden over, ikke minst etter at Høglends forskergruppe i sommer fikk publisert en artikkel i The American Journal of Psychiatry(2). Artikkelen viser at overføringstolkninger har større effekt enn man hittil har trodd, ikke minst på mer ressurssvake pasienter. Senere er disse resultatene omtalt på forsiden av nyhetsavisen til The New England Journal of Medicine.
Så langt er det laget et par tusen studier som viser at forskjellige psykoterapimetoder - som for eksempel kognitiv adferdsterapi og psykodynamisk psykoterapi - er like bra, og at de tilsynelatende virker gjennom uspesifikke felles faktorer som tiltro, håp, identifikasjon med terapeuten, terapeutens empati og remoralisering.
Men det er altså først nå, snart 70 år etter Freuds død - gjennom blant annet den norske FEST-studien - at man har lyktes med å dokumentere gjennom naturvitenskapelige metoder at en spesifikk psykoterapiteknikk som overføringstolkninger faktisk virker og har langtidsvirkninger. Diskusjonen om spesifikke og uspesifikke faktorer i psykoterapi har pågått siden 1930-årene.
Best ved kroniske problemer
Gjennom artikkelen i The American Journal of Psychiatry ble det kjent at ressurssvake pasienter har bedre effekt av denne teknikken enn ressurssterke, men nå viser det seg også at det er forskjeller når det gjelder kvinner og menn.
De som responderer best på overføringstolkninger, er ressurssvake kvinner som strever i forhold til andre mennesker. Menn med gode relasjoner til sine medmennesker har bedre effekt av psykoterapi uten overføringstolkninger.
FEST-studien er en randomisert studie av psykoanalytisk orientert psykoterapi med og uten overføringstolkninger. De to behandlingsgruppene besto av 50 pasienter hver, rekruttert av klinikere i og utenfor sykehus. Gruppene var helt like med hensyn til diagnoser og personlige egenskaper. Begge gruppene ble behandlet i ett år, og deltakerne ble så fulgt opp i tre år for å finne ut hvordan det gikk med dem.
Trygt å snakke om seg selv
- Hvorfor har kvinner bedre effekt av overføringstolkninger enn menn?
- I psykoterapi med overføringstolkninger oppmuntrer terapeuten pasienten til å utforske følelser og tanker omkring samtalesituasjonen - og om hvordan pasienten oppfatter legen/psykologen. Det er mulig at kvinner opplever denne måten å snakke sammen på som både åpen og nær. Det blir trygt å snakke om seg selv. På den annen side, har kanskje menn et større behov for avstand og selvstendighet. Da kan samtaler hvor fokus holdes på forhold til mennesker utenfor terapirommet være til bedre hjelp, svarer Ulberg.
Høglend legger til at Ulbergs resultater kan bidra til at klinikere tar i bruk mer målrettede og skreddersydde psykoterapiteknikker for både kvinner og menn.
Mye virker på ressurssterke
Ifølge Ulberg er overføringstolkninger en av nøkkelkomponentene i dynamisk psykoterapi, men det har vært debattert hvilke pasienter som har vært best egnet for teknikken. Det har vært en utbredt holdning i fagmiljøet at overføringstolkninger bare burde brukes på de mer ressurssterke pasientene, blant annet for ikke å frembringe angst. Hun mener dette nå er tilbakevist gjennom de ulike delene av FEST-studien.
Per Høglend er enig i dette. Ikke bare mener han at studien tilbakeviser den utbredte holdningen at psykoanalytisk orientert psykoterapi bare er for mer ressurssterke pasienter, men at psykoterapi med overføringstolkninger faktisk er bedre egnet for de ressurssvake enn for de ressurssterke. Ressurssterke pasienter nyttiggjør seg de fleste psykoterapiteknikker, terapi både med og uten overføringstolkninger.
- Det er mye å hente på å ta i bruk overføringstolkninger på de sykeste pasientene. Dette bør være en skikkelig oppmuntring for klinikerne som arbeider på feltet. Dersom våre funn blir bekreftet i andre studier, vil dette ha betydning for lege-/pasientforholdet også i somatisk medisin. Overføringsfølelser er nemlig universelle i ethvert mellommenneskelig forhold av betydning, mener psykiatriprofessor Per Høglend.

Overføringstolkninger

Overføringstolkninger er en spesifikk teknikk som terapeuter tar i bruk i psykodynamisk terapi og psykoanalyse.

Mye av materialet som pasienten tar opp i terapitimen, kan være et uttrykk for et mønster fra tidligere eller nåværende viktige relasjoner og følelsesmessige erfaringer.
Eksempler
Dersom pasienten for eksempel;
- er i for stor grad avhengig av å støtte seg til andre mennesker og be om råd, vil vedkommende også etterspørre råd hos terapeuten.
- er for mistenksom overfor andre mennesker, vil det gjenspeile seg også overfor terapeuten, for eksempel ved at pasienten spør «hva mener du egentlig med det?».
- er preget av overdreven konkurranselyst, vil dette høyst sannsynlig gjenspeile seg i forhold til terapeuten etter relativt kort tid.
Terapeuten tolker
Slike forhold kommer svært tydelig frem i møtet med terapeuten. Denne overføringen tolker så terapeuten aktivt overfor pasienten - for å bidra til endring av problematiske mønstre.
Dersom terapeuten fokuserer utelukkende på relasjoner utenfor terapirommet, inviterer dette, ifølge teorien, til mer overfladisk forandring «som ikke setter seg», og som dermed blir mindre varig.
FEST-studien ble designet for å teste disse hovedpunktene i klinisk psykoanalytisk teori.
Målet er endring
Hensikten med overføringstolkninger er å gi pasienten en tanke- og følelsesmessig innsikt, som forhåpentligvis bidrar til å endre de problematiske handlings- og tankemønstrene vedkommende har i forhold til andre mennesker.
Dersom slike endringer blir varige, har annen forskning indikert at dette beskytter noe mot tilbakefall av angst og depresjon - sykdommer som har en tendens til å komme tilbake gjentatte ganger. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdensbanken er dette blant de viktigste årsakene til arbeidsuførhet i den industrialiserte verden.

Kilde: Professor dr.med. Per Høglend, Psykiatrisk institutt, Universitetet i Oslo

Referanser:
(1) Ulberg R, Johansson P, Høglend P. Patient sex as moderator of effects of transference interpretation in a randomized controlled study of dynamic psychotherapy, Can J Psychiatry, in press.
(2) Høglend P, Bøgwald KP, Amlo S, Marble A, Ulberg R, Sjaastad MC, Sørbye O, Heyerdahl O, Johansson P.Transference interpretations in dynamic psychotherapy: do they really yield sustained effects?Am J Psychiatry. 2008 Jun;165(6):763-71. Epub 2008 Apr 15.
Temabilag: Psykisk helse, Dagens Medisin 31/08

Powered by Labrador CMS