Sykepleiere i nærkontakt med prostituerte
Kirkens Bymisjons Albertine-prosjekt i Stavanger har med sitt helsetilbud til utenlandske prostituerte vært i kontakt med over 50 ulike prostituerte fra tolv ulike land i 2007.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Nå har prosjektet søkt Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om videre drift.
Sykepleier Line Tønsberg Frøyland opplyser til Dagens Medisin at representanter fra bymisjonen er ute på strøket fire kvelder i uken, der de driver oppsøkende virksomhet rettet mot de prostituerte.
- Vi er passivt til stede og tilbyr en prat, kaffe og te. I tillegg har vi et helsetilbud der de prostituerte får gratis gynekologisk undersøkelse, blodprøver, prøver med tanke på hepatitt og andre helseundersøkelser. I tillegg tilbyr vi også prevensjon. Helsetilbudet er bemannet med en sykepleier i 100 prosent stilling og en lege to timer i uken.
Ringer inn prostituerte
Nytt i fjor var at Albertine-prosjektet aktivt begynte å kontakte prostituertes sex-telefoner. - Vi ringer på annonser vi finner på internett og presenterer helsetilbudet vårt. Vi opplyser at vi har åpent på dagtid og at de prostituerte kan komme til oss for en prat eller et lite måltid. Vi deler også ut kondomer.
- Hvordan blir dere mottatt når dere kontakter prostituerte?
- Nesten bare positivt. Jentene på strøket kjenner vi godt. De introduserer oss overfor de nye. Men når vi ringer i forbindelse med sex-annonser, møter vi noe mer skepsis. Mange snakker oss også etter munnen. De norske som driver med sex-salg innendørs, og som ikke driver med rus, går oftere i forsvarsposisjon når vi ringer.
Fornøyde politikere
Line Tønsberg Frøyland deltok i et møte ved Pro-senteret tidligere denne uken. Der fikk hun opplæring i hvordan ansatte i Albertine-senteret bedre kan komme i kontakt med prostituerte som ikke arbeider på gaten, det som blir kalt «innendørsmarkedet».
Den største gruppen kvinner som bruker tilbudet, kommer fra Nigeria, Thailand og Bulgaria, ifølge en evalueringsrapport fra Kirkens Bymisjon.
I Stavanger er levekårspolitikerne så fornøyd med resultatene at de vurderer å bidra med kommunale midler dersom HOD sier nei.
Menneskehandel?
Kirkens Bymisjon har drevet helsetilbudet i over ett år. Bymisjonen frykter at flere av de utenlandske kvinnene er ofre for menneskehandel.
De prostituerte har nyttiggjort seg legetjeneste, spesielt med hensyn til smittevern, uønskede svangerskap og underlivsplager. Legen har samtidig fungert som fastlege for mer eller mindre alle.
Dagens medisin 03/08