Nåler hjelper mot hetetokter hos brystkreftopererte

Tradisjonell akupunkturbehandling er svært effektiv mot hetetokter hos kvinner som bruker antiøstrogener etter å ha hatt brystkreft, viser ny forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Rundt halvparten av kvinner som får brystkreft, har østrogensensitiv tumor. Rundt to tredeler av disse kvinnene følges opp etter operasjonen med antiøstrogener, noe som tilsvarer rundt 900 kvinner i året.
Mange av dem får da symptomer som hetetokter. - De beskriver dette som svært plagsomt - de får hetetokter som holder dem våkne om natten, forklarer akupunktør Jill Hervik ved Smertepoliklinikken på Sykehuset i Vestfold.
Hervik har vist at akupunktur reduserer hetetoktene betraktelig, både om natten og om dagen.
50 prosents reduksjon
Forskningen ble lagt frem på Kirurgisk høstmøte.
59 kvinner som hadde hetetokter etter operasjon for brystkreft og bruk av antiøstrogener, her medikamentet Tamoxifen, deltok i studien. Kvinnene ble randomisert til enten ti ukers tradisjonell kinesisk akupunkturbehandling, eller de deltok i en kontrollgruppe som fikk overfladisk nålestimulering (sham-acupuncture). Den siste typen akupunktur har vanligvis ikke så god effekt, og den ble benyttet først og fremst for å vurdere placeboeffekten.
Akupunkturgruppen fikk 50 prosent reduksjon i antall hetetokter om dagen i løpet av behandlingen, fra gjennomsnittlig 9,5 til 4,7.
Ble bedre etter endt behandling
- Faktisk fortsatte effekten etter behandlingen. Tolv uker senere var det ytterligere 30 prosents reduksjon, forteller Hervik.
Akupunkturgruppen hadde reduksjon i hetetokter om natten med 60 prosent, fra seks hetetokter hver natt til 2,6. Dette fortsatte etter at behandlingen var avsluttet ned til 1,7. 
Må få tilbudet
I kontrollgruppen var det ingen reduksjon i hetetokter om dagen, men man så en reduksjon på 25 prosent om natten. Denne reduksjonen ble imidlertid reversert etter at behandlingen sluttet.
Jill Hervik mener derfor det er svært viktig at brystkreftopererte som bruker antiøstrogener får tilbud om akupunktur.
- Legene må bli flinkere til å gi dem dette tilbudet. Kuren med antiøstrogener varer i fem år, det vil si at kvinnene har symptomer i fem år. De blir slitne, og de sover lite og dårlig.
Tilfeldig
Det er ikke så vanlig at smerteklinikkene tar hånd om disse pasientene. - Her i Vestfold var det egentlig litt tilfeldig at vi begynte å behandle denne gruppen. Jeg håper at når vi nå ser resultatene av dette, vil flere bli flinkere til å sette pasientene i kontakt med smerteklinikkene, sier Hervik, som også mener at Kreftforeningen har et ansvar for å gjøre muligheten kjent.
Hun ønsker nå å følge opp pasientene for å se om virkningen av akupunkturen holder seg, eller om det er nødvendig med flere behandlinger.
Overlege Erik Wist ved Kreftsenteret ved Ullevål universitetssykehus ser positivt på resultatene.
- En del av disse kvinnene kan få store plager. Selv om dette er en liten studie, synes jeg resultatene er interessante. Dette er på størrelsesorden med det man kan oppnå med medikamentell behandling som for eksempel enkelte antidepressiva, og alle metoder som er ikke-medikamentelle, hilses velkommen, sier Wist.
Han mener det er bra at man forsker på dette.
Trangt på smerteklinikken
Imidlertid tror han ikke det blir så lett å behandle disse pasientene ved smerteklinikkene på sykehusene. - Da må de fortrenge andre pasienter. Det ville ha vært interessant hvis akupunktører eller leger med akupunktørkunnskaper kan gjøre dette innenfor det offentlige helsevesenet, sier Wist.
På Ullevål vil man nå forsøke en amerikansk metode som har rapportert god effekt, der man sprøyter lokalbedøvelse inn i ganglion stellatum på halsen. Dette skjer i regi av Bryst og endokrinavdelingen.
- De har sendt en søknad til etisk komité om dette. Vi ser frem til resultatet av denne undersøkelsen, sier Wist. 

Dagens Medisin 31/08

Powered by Labrador CMS