Kurerer fibromyalgi med antibiotika
Over hundre pasienter med fibromyalgi og lignende tilstander ble bedre med antibiotika. Enkle løsninger finnes ikke, innvender overlege dr.med. Sigrid H. Wigers.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
- Ingen skal fortelle at fibromyalgi og lignende tilstander bare har psykiske årsaker. Ofte finner jeg tegn til infeksjon, som forhøyet senkning, for lave jernlagre eller for høyt innhold av hvite blodlegemer i blodet. Mistanken om infeksjon fikk meg til å forsøke langvarig antibiotikabehandling på disse pasientene, sier Ulf Maxhall, spesialist i allmennmedisin ved Høylandet legekontor.
Tilbake i jobb
Maxhall støtter seg til amerikanske forsøk, som fant at pasienter med fibromyalgi og kronisk tretthetssyndrom ble bedre av antibiotikumet doxycyclin. I starten ga han preparatet til bare noen ganske få pasienter. Resultatene var gode. - Åtte av tolv pasienter opplevde god eller meget god virkning på sine muskel- og leddsmerter. Ingen fikk bivirkninger. Én pasient kom tilbake i jobb etter å ha vært sykmeldt i mer enn et år.
Møter skepsis
Maxhall skrev en artikkel om resultatene og sendte den til Tidsskrift for den Norske Lægeforening. Der ble artikkelen kuttet ned til noen få linjer og plassert i brevspalten. - Mange er skeptiske. Jeg har til og med opplevd å få klage fra Folketrygden, fordi jeg tok for mange infeksjonsblodprøver, forteller han. Nå har Maxhall behandlet mer enn to hundre pasienter. Resultatene er stadig oppmuntrende: Mer enn halvparten, i alt 55 prosent, blir bedre etter doxycyclin-behandlingen. - Aller morsomst er det når kronisk syke pasienter kommer tilbake i jobb igjen, sier Maxhall, som opplever at pasienter kommer langveisfra for å prøve antibiotikakuren.
- Usikkert
Overlege og revmatolog Gerhard Endresen ved Rikshospitalet maner til nøkternhet. - Behandlingen er ikke slått stort opp i mediene fordi det fortsatt er usikkert hvorvidt den virker. De undersøkelser som er gjort, konkluderer med at rundt halvparten av alle med fibromyalgi og kronisk tretthetssyndrom har bakterien mycoplasma i blodet, mot høyst én av ti i befolkningen for øvrig. Bakterien kan ofte ikke påvises ved vanlige laboratorieprøver. En nyere metode, polymerase chain reaction (PCR), gjør det mulig å påvise bakterien der den ligger skjult i de hvite blodlegemene, forteller han.
Flere indisier
Endresen konstaterer i en fersk artikkel i tidsskriftet Rheumatology International at det blir stadig flere indisier mot mycoplasma-bakterien: - Tretthet, muskel- og leddsmerter har i undersøkelser blitt funnet hos en høy andel av nære slektninger til pasienter med fibromyalgi og kronisk tretthetssyndrom, noe som kan peke i retning av at det dreier seg om en infeksjon. - Jo flere ulike mycoplasma-arter pasienter har, desto mer alvorlige er symptomene. Dette ifølge en amerikansk undersøkelse. - Rundt 80 prosent av i alt 160 pasienter som ble behandlet av én forskningsgruppe i USA, ble friske etter å ha tatt 200 milligram doxycyclin i minst seks måneder, gitt i perioder på seks uker med to ukers pauser imellom.
- Kommersiell kobling
- Sett under ett har vi i dag indirekte beviser for at mycoplasma kan spille en rolle i utviklingen av sykdom hos pasienter med fibromyalgi og kronisk tretthetssyndrom, konstaterer Endresen. Han vil ikke anbefale norske leger å sette i gang behandling uten å sjekke om det fins en underliggende infeksjon. Han mistenker at mye av forskningen på feltet har vært koblet til kommersielle interesser. - Uten mer - og uavhengig forskning - er det for tidlig å komme med bastante konklusjoner, sier overlege Gerhard Endresen.
Avvisende
I Norge har overlege dr.med. Sigrid Hørven Wigers vært blant de flittigste forskerne innen fibromyalgi-feltet. Hun tok doktorgrad på emnet og har en rekke internasjonale artikler bak seg. Wigers tror ikke doxycyclin kan kurere muskelsmertene. - Det finnes ingen enkle løsninger for fibromyalgi-pasienter. Lidelsen har en kompleks bakgrunn, der biologi, psykologi og sosiale faktorer samvirker. Antibiotika alene vil neppe være nok til å gi varig bedring.
Tar forbehold
Også én av Norges mest kjente forskere innen kvinnesykdommer, professor Kirsti Malterud ved Universitetet i Bergen, tar forbehold: - Infeksjoner kan godt tenkes å spille en rolle, men forklarer neppe hele sykdomsbildet. Hypotesen om mycoplasmainfeksjon er interessant, selv om den foreløpig er svakt underbygget. - Behandling av fibromyalgi med doxycyclin i norsk allmennpraksis kan neppe betegnes som kunnskapsbasert medisin, legger professor Kirsti Malterud til . Øystein Eiring er lege ved Sykehuset Innlandet HF og skriver for Dagens Medisin.
Fakta / Fibromyalgi Fibromyalgi karakteriseres av kronisk, utbredt smerte, tretthet, søvnproblemer, angst/depresjon og en rekke andre symptomer. - Forekommer hos cirka 15.000 norske menn og mellom 60.000 og 150.000 norske kvinner. - Gir en funksjonshemming tilsvarende den på linje med leddgiktpasientens, og redusert livskvalitet. - Fibromyalgi representerer den største gruppen av nye uføretrygdede kvinner. - Lidelsen topper samtidig også trygdens avslagsstatistikk. Kilder: Tidsskr Nor Lægeforen 2002; 122:1300-4 og 2803. |
Fra Dagens Medisin 12/2003