STØY: – Når umodererte epostlister vokser seg store, blir de ofte uhåndterlige. Strømmen av meldinger kan bli for stor, og «støyen» øker, sier Hogne Sandvik, ansvarlig for Eyr i 21 år. Arkivfoto: Øyvind Bosnes Engen Foto:

Har lagt ned legenes diskusjonsforum

– Etter hvert avtok antall nyttige meldinger med substans, og listen ble i større grad dominert av metadebatter, personangrep og småkjekling, sier Hogne Sandvik.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fredag 3. november ble den siste meldingen på allmennlegenes diskusjonsforum Eyr publisert. Fastlege og forsker Hogne Sandvik har vært ansvarlig for Eyr siden starten i 1996.

I slutten av oktober skrev Sandvik på Eyr at hver tredje av de 200 meldingene var såkalt metadebatt, det vil si diskusjon om diskusjon, personkarakteristikker, irrelevante meldinger eller krangling. Han varslet da om at hvis andelen «støy-meldinger» oversteg 20 prosent over en periode på minst 100 meldinger, så ble listen nedlagt.

Alternativet til nedleggelse var at listen blir moderert, med andre ord at alle meldinger siles før de videresendes.

På vei ut
Sandvik svarer slik på spørsmålet om hvorfor Eyr ble lagt ned:

– Epost-lister er nok en teknologi som er på vei ut. Dette gjelder ikke bare Eyr, men sammenlignbare lister i andre land også. Nyere plattformer er mer attraktive for de fleste, først og fremst Facebook.

– Når umodererte epostlister vokser seg store, blir de ofte uhåndterlige. Strømmen av meldinger kan bli for stor, og «støyen» øker. Det var også tilfellet på Eyr. Etter hvert avtok antall nyttige meldinger med substans, og listen ble i større grad dominert av metadebatter, personangrep og småkjekling, sier Sandvik til Dagens Medisin.

Han legger til at nok hadde vært mulig å begrense graden av støy, for eksempel ved bruk av selektivt moderatorfilter.

– Men mangel på substans, for lite nytteverdi, er verre. Dette var den viktigste grunnen til at jeg mistet lysten på å fortsette, forteller Sandvik.

Fastlegeforskriften
– Hvilke saker har skapt størst engasjement?

– De første årene hadde vi omfattende diskusjoner om fastlegeordningen. I tur og orden medførte høringsnotat, odelstingsproposisjon og forhandlingsresultat tydelige bølger på Eyr. Enda større bølger skapte forslaget til ny fastlegeforskrift i 2012.

Kulturhistorie
– Hvilken misjon har Eyr hatt?

– Jeg tror det viktigste er at forumet klarte å knytte sammen allmennleger fra hele landet, skape et fellesskap. Allmennleger bor og arbeider spredt, og det er ikke alltid like lett å treffe kolleger. Et annet poeng er at Eyr har vært et åpent forum, hvor både journalister, helsebyråkrater og politikere har kunnet følge med på hva som rører seg på den allmennmedisinske grasrota, svarer Sandvik.

Diskusjonsforumet fikk sitt navn etter den norrøne gudinnen for legekunsten, Eyr. Sandvik forteller at arkivet vil være tilgjengelig inntil videre og vil også bli deponert i Nasjonalbiblioteket.

– Dette er jo kulturhistorie, med cirka 66.000 meldinger i løpet av disse 21 årene.

Les mer om Eyr her.

Powered by Labrador CMS