Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
torsdag 8. oktober 2020

DM Arena Digital - Diabetes og post EASD

Dagens Medisin dekker den årlige store diabeteskonferansen i regi av European Association for the Study of Diabetes (EASD) som i år avholdes virtuelt. På DM Arena Digital Post-EASD får du de viktigste forskningsnyhetene formidlet og forklart av ledende norske forskere og klinikere.

På møtet presenteres også en ny rapport om de største utfordringene innen diabetesdiagnostikk og behandling i Norge, basert på spørreundersøkelser blant norske klinikere og pasienter.

Møtet avholdes 8. oktober som en livesending fra studio i Oslo sentrum. Sendingen går av stabelen 17-19. 

Når

8. oktober 2020 Kl. 17.00 - 19.00
Registrering fra 16.45

Hvor

www.dagensmedisin.no

Program

PROGRAM:

Covid-19 og diabetes i Norge

Pasienter med andre underliggende sykdommer som smittes av SARS-Cov-2 har større risiko for et alvorlig sykdomsforløp. Diabetes er en av de underliggende sykdommene som er satt på FHIs risikoliste. Kåre Birkeland, Hanne Gulseth og Bjørnar Allgot snakker om erfaringer med covid-19 og diabetes i Norge så langt.

Avdelingsdirektør Hanne Løvdal Gulseth ved Avdeling for Kroniske sykdommer og aldring ved Folkehelseinstituttet har sammen med kolleger publisert data om SARS-Cov-2-viruset blant barn og ungdom i Norge og om underliggende tilstander hos voksne med covid-19. På EASD legger hun frem data om diabetes og covid-19.

Professor Kåre Birkeland ved Institutt for klinisk medisin ved UiO har forsket på type 2-diabetes i over tretti år og har skrevet i Journal of Diabetes Science and Technology om de første erfaringene med covid-19 i Norge.

Bjørnar Allgot er generalsekretær i Diabetesforbundet.

 

Siste nytt om type 1-diabetes fra EASD

Førsteamanuensis Tore Julsrud-Berg ved Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved UiO presenterer nyheter om type 1-diabetes fra konferansen.

 

Svangerskapsdiabetes i Norge

Seniorforsker Kari Furu ved Avdeling for kroniske sykdommer og aldring og Senter for fruktbarhet og helse ved Folkehelseinstituttet legger frem nye forskningsresultater om og behandling av svangerskapsdiabetes i Norge, som ble lagt frem på årets EASD.

Professor Anne Karen Jenum ved Avdeling for allmennmedisin ved (UiO) forteller om nyhetene innen svangerskapsdiabetes fra EASD.

 

Nyheter innen diabetesteknologi fra EASD

Professor Sven Magnus Carlsen ved NTNU og leder for Artificial Pancreas Trondheim presenterer nyheter om diabetesteknologi fra konferansen.

 

Debatt mellom diabetes-legene og hjertelegene: Hvilken medisin bør pasientene få først?

Det europeiske hjerte-miljøet kom i fjor med nye retningslinjer som tilsier at pasienter med hjertesykdom bør få de nye diabetesmedisiner først, men diabeteslegene mener fortsatt at legemiddelet metformin skal være førstevalget.

På årets EASD ble det avholdt debatt med beskrivelse «samme grunnlag, men ulik fortolkning – hvem har rett? Vi tar debatten hjem til Norge.

 

Kåre Birkeland stiller på vegne av diabeteslegene. På vegne av kardiologene stiller

Lars Gullestad, professor i kardiologi ved Universitetet i Oslo og overlege ved Avdeling for kardiologi ved Oslo universitetssykehus.

Fastlege Kristian Jong Høines ved Tananger legesenter i Stavanger kommenterer hvordan fastlegene ser på saken.

 

Type 2-diabetesbehandling i Norge - rapport

Presentasjon v/ Trond G. Jenssen

 

Helsemyndighetenes perspektiv på rapporten

Ingvild Felling Meyer, lege og seniorrådgiver i Helsedirektoratet

 

Innspill fra fagfolk fra nord til sør

Tor Claudi

John Graham Cooper

Anne Karen Jenum

Kåre Birkeland

 

Politikerduell


Sveinung Stensland, helsepolitisk talsperson for Høyre


Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

Sponsorer