Trond Dahl Hansens blogg

Offentlig feilprioritering satt i system

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Kroner og øre er blitt viktigere enn kvalitet i offentlig sektor. Vi har laget oss ordninger der silotenkning og feilprioriteringer er satt i system.

Stortinget har nylig behandlet perspektivmeldingen. Konklusjonen burde ikke overraske noen: Reduserte oljeinntekter, redusert produktivitetsvekst og stadig færre yrkesaktive per pensjonist gir norsk økonomi betydelige utfordringer de kommende årene. Fra 2020 vil de offentlige utgiftene øke raskere enn de offentlige inntektene. Dette er ikke bærekraftig.

En nylig utgitt rapport fra Menon Economics viser at det at særlig i helsesektoren legges for stor vekt på kostnadseffektivisering lokalt når det prioriteres mellom ulike tiltak. Det er med andre ord ikke hva som gir nytte eller verdi for pasientene eller samfunnet som er avgjørende, men hva som sikrer kortsiktige innsparinger på avdelings- eller virksomhetsnivå. Dette vil på sikt føre til at helsesektoren feilprioriterer sammenlignet med hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Tjenester og produkter som har høyere pris pr enhet, kan imidlertid gi betydelige lavere personal- og driftskostnader. Det kan også gi større verdi for pasientene og på tvers av sektorene. Kortsiktige innsparinger på avdelings- eller virksomhetsnivå, gir oss dermed dårligere og dyrere løsninger på lengre sikt. Dette er å sette feilprioriteringer i system.

Ingen trenger å finne opp hjulet på nytt for å få slutt på denne feilprioriteringen av offentlige midler. Metodikken finnes allerede, og kalles «verdibaserte anskaffelser».  Formålet er å gjøre verdibaserte prioriteringer og velge tiltak som er kostnadseffektive, men som også gir gode resultater for pasientene og for samfunnet.

Nærings- og fiskeridepartementet skal i løpet av året legge frem en stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Vi har løftet frem «verdibaserte anskaffelser» som et viktig tema, og ønsker å bidra konstruktiv i departementets videre arbeid med stortingsmeldingen.

Verdibaserte prioriteringer bør i langt større grad styre bruken av offentlige midler, og ikke bare ved offentlige anskaffelser. Det er imidlertid en utfordring at offentlig sektor er siloorganisert. I Danmark har de sett dette og de er i disse dager i ferd med å gjennomføre sin «sammenhengsreform», for å skape bedre løsninger på tvers av sektorene. 

Danmark er et eksempel til etterfølgelse. Diskusjonen om hvordan vi bruker pengene angår oss alle og hører derfor hjemme i det offentlige rom. Det er på tide å bevege seg ut av siloene og ta i bruk verdibaserte prioriteringer. Vi kan ikke bare øke de offentlige utgiftene. Vi må bruke pengene bedre.  

Powered by Labrador CMS