Trond Dahl Hansens blogg

Anskaffelser med bedre utnyttelse av samfunnets ressurser

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

Dagens tilbud av medisinsk teknologiske løsninger innebærer et stort, uforløst potensial som gir muligheter for å få enda mer igjen for skattekronene. For full gevinst kreves mot til å utfordre status quo, i tillegg til vilje og handlekraft til å endre silo-orientert tankegang.

Kortsiktige løsninger og innsparinger på avdelingsnivå, løser ofte ikke grunnleggende utfordringer på sikt. Dersom man vil benytte anskaffelser som strategisk verktøy for å håndtere økte forventninger til kapasitet, behandlingstilbud og resultater, er ikke rådende innkjøpspraksis egnet.

Innovative offentlige anskaffelser er en viktig tilnærming til fornyelse av helsetjenesten. Dersom oppdragsgiver skal lykkes i å realisere potensialet til utvikling gjennom anskaffelsene, er konstruktiv samhandling med brukere og leverandører, ytelses- og funksjonsbaserte spesifikasjoner, samt formålstjenlige evalueringsmodeller, sentrale elementer. Gjennom innovative anskaffelsesprosesser, med fokus på konstruktiv dialog, legger oppdragsgiver grunnlag for optimal tilpasning av hver enkelt anskaffelse.

 Den dominerende praksisen idag er at man, i for stor grad, vurderer tilbudene etter enhetspris per stk og derfor går glipp av potensielle ressursbesparelser. Innovative, kanskje dyrere, løsninger kan gi gevinst ved å effektivisere behandlingen på nye måter.

 Utgangspunktet for verdibaserte anskaffelser, er helsetjenestens kjernevirksomhet; å drive god og effektiv pasientbehandling. Verdibaserte anskaffelser (Valuebased procurement) er et internasjonalt samarbeidsprosjekt med mange aktører, hvor både myndigheter, leverandører og sykehus er involvert. Representanter fra oppdragsgiversiden i Norden har vært sparringspartnere og bidragsytere inn i prosjektet.  

Formålet med verdibasert anskaffelsesmetodikk og bruk av verktøyet MEAT, er å understøtte anskaffelse av løsninger som gir de beste behandlingsresultatene for pasienten og totalt sett er mest økonomisk fordelaktig for oppdragsgiver og samfunnet forøvrig.

Med utgangspunkt i verdibegrepet og relevante bestemmelser i lovverket, deles evaluerings- og kvalitetskriteriene i et lagdelt rammeverk. Lagenes fire dimensjoner belyser ulike aspekter ved anskaffelsen:

  • I sentrum for evalueringen er kriterier som knytter seg til behandlingseffekt for pasient og de ulike kostnadene knyttet til å fremskaffe disse behandlingsresultatene
  • Det neste laget utgjøres av andre viktige aspekter, hvor kriteriene har mer sekundær betydning i forhold behandlingseffekten (f.eks. relatert til komfort/smerte for pasient eller arbeidsbelastning for personell)
  • Det siste laget knytter kriteriene til oppdragsgivers samfunnsansvar, et aspekt som får økt fokus i det nye anskaffelses regelverk   

Metoden benytter en «absolutt monetær evalueringsmodell». Modellen er etablert og dokumentert gjennom publiserte artikler og praktisk anvendelse i blant annet Sverige. Rangering av kriteriene og evaluering av tilbudene foretas ved at oppdragsgiver gir alle kriterier en kroneverdi som illustrerer kriteriets betydning. Kvalitetskriterienes samlede kroneverdi trekkes fra summen av kostnader knyttet til de respektive tilbudene for å identifisere det økonomisk mest fordelaktige tilbudet. Konkurransen avgjøres tilslutt på bakgrunn av hvilket tilbud som samlet sett innebærer størst verdibidrag for oppdragsgiver.

Medtek Norge (bransjeorganisasjonen for leverandører av medisinsk teknologi) mener verdibaserte anskaffelser er et godt verktøy som utvider fokuset i anskaffelsen til å inkludere sentrale og relevante aspekter, utover løsningenes tekniske egenskaper og pris per enhet. Vi mener at «MEAT – verdibaserte anskaffelser» innebærer en positiv utvikling og nytenkning også i norsk sammenheng fordi:

  • Anskaffelsen knyttes til helsetjenestens kjernefunksjon; pasientbehandling.
  • Den bringer inn «verdi» gjennom fokus på helse- og samfunnsøkonomi i anskaffelsen
  • Anskaffelsen vurderes og sees i lys av dimensjonen « samfunnsansvar»
  • Kostnadsdimensjonen tar opp flere ulike, relevante aspekter og berørte parter
  • Metoden stimulerer større fokus på evaluering med bakgrunn i dokumentasjon

Verdibaserte anskaffelsesprosesser er, slik vi ser det, en utvikling i tråd med myndighetenes satsing på innovative anskaffelser, og vil bidra til at anskaffelsene kan gjøres på et bredere og mer totaløkonomiske grunnlag.

Potensialet er stort og jeg oppfordrer til fortsatt bevisstgjøring og videre utvikling av landets mange innkjøpsorganisasjoner. I pasientens helsetjeneste bør hver enkelte anskaffelse benyttes som verktøy for å gi brukerne enda bedre og mer effektive løsninger, og på samme tid gi et positivt verdibidrag til samfunnsøkonomien i Norge.

Powered by Labrador CMS