Trond Dahl Hansens blogg

Behov for nye finansielle rammer for helseforetakene

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Trond Dahl Hansen

Trond Dahl Hansen er tidligere administrerende direktør i Medtek Norge - Bransjeforeningen for helse- og velferdsteknologi som har ca. 130 medlemsbedrifter. Han er utdannet handelsøkonom og har yrkeserfaring fra SCA Hygiene Products AS i Norge og Japan, samt styreverv i LFH.

På vegne av LFH og leverandører av medisinsk utstyr er jeg tilfreds med positive signaler fra regjeringen om nøytral moms også for helseforetak fra 1. januar 2016, men det bør tas inn allerede i revidert statsbudsjett for 2015. Jeg ser det også som meget positivt at sykehusene i budsjettforslaget fra Helse- og omsorgsdepartementet får økt fleksibilitet som gjør det enklere og rimeligere å inngå leieavtaler for bygg og utstyr. Imidlertid etterlyser jeg nærmere detaljer om hva dette rent konkret vil innebære.
Nøytral moms og større mulighet til å leie utstyr vil kunne frigjøre midler til oppgradering av utrangert utstyrspark ved norske sykehus. Imidlertid tror jeg ikke dette er tilstrekkelig for å komme ut av den dødsspiral mange helseforetak har kommet i, gjennom utstyr som blir stadig eldre i gjennomsnitt, og som ikke holder følge med den teknologiske utvikling. Jeg etterlyser derfor bedre finansielle rammer for helseforetakene gjennom økt tilskudd til investeringer og utvidede lånerammer!
Det er ulik praksis og ulike holdninger hos de regionale helseforetakene hva gjelder operasjonell leie som alternativ til å eie medisinskteknisk utstyr.  Jeg etterlyser klare retningslinjer fra Finansdepartementet om hvilke muligheter helseforetakene har til å inngå operasjonelle leieavtaler for utstyr.
Jeg anbefaler derfor at utlånsrammene for helseforetakene økes til 80% fra dagens nivå på 70%, og at det åpnes fullt ut for mulighet til operasjonell leie som alternativ finansieringsform i tråd med Regjeringens ønske om større fleksibilitet til å inngå leieavtaler også for utstyr til helseforetakene.
Først med disse korrigeringene på plass vil vi legge til rette for modernisering av utstyrsparkene på norske sykehus!

Powered by Labrador CMS