Tommy Skars blogg

Unge funksjonshemmede ofres i svarteperspill

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tommy Skar

Tommy Skar er generalsekretær i LHL Hjerneslag. Han har vært kommunikasjons- og markedssjef i LHL, han har ledet LHLs helsefagteam og vært rådgiver for LOs leder. Han har også bakgrunn som kommunal helse- og sosialpolitiker. Skar var vara til Stortinget i perioden 1993-1997.

Hvordan vil du reagere om du som 20-åring, 35-åring eller 50-åring blir plassert på en institusjon for eldre, syke og demente med beskjed om at her skal du være på ubestemt tid? Vil du synes det er greit at din sønn eller datter, selv om barnet ditt har blitt fysisk funksjonshemmet som følge av en ulykke eller sykdom, i det daglige ikke har omgang med noen på sin egen alder? Er det riktig at unge mennesker hver dag skal se andre i bofellesskapet dø?

Dette er situasjonen i Norge. Innen 15. juni skal Helsedirektoratet rapportere til Helse- og omsorgsdepartementet hvor mange i alderen 18-49 år som er innskrevet for langtidsopphold på sykehjem eller aldershjem. Da direktoratet rapporterte på dette i fjor med tall for 2015, var det 122 personer som var plassert på eldreinstitusjoner, og 20 av disse mot sin vilje. Tar vi med personer over 49 år er det langt flere.

Ved behandlingen av St. meld. nr. 34 (1996 – 97) "Resultater og erfaringer fra Regjeringens handlingsplaner for funksjonshemmede og veien videre", henstilte Stortingets sosialkomite til Regjeringen å fremme forslag til tiltak slik at alle unge funksjonshemmede som ønsket å flytte ut fikk det innen 2005, og at ikke nye ufrivillige unge skulle komme til.

La oss gjennom et lite utvalg av sitater se på hva som har blitt sagt og lovet opp gjennom årene:

  • "Unge personer skal ikke bo på institusjoner beregnet for eldre, mot sin vilje" (Kari Kjønaas Kjos, leder av Stortingets helse- og omsorgskomite, Fremskrittspartiet, 1.8.2016 (Innlegg på itromso.no))
  • "Det er et klart mål for regjeringen at ingen unge personer med nedsatt funksjonsevne mot sin vilje, bør bo i institusjoner beregnet for eldre" (Bent Høie, helse- og omsorgsminister, Høyre, 19.9.2014 (skriftlig svar på stortinget.no))
  • "Jeg er opptatt av at unge personer med nedsatt funksjonsevne ikke skal bo i institusjoner, beregnet for eldre, mot sin vilje" (Sylvi Brustad, helse- og omsorgsminister, Arbeiderpartiet, 14.6.2007 (skriftlig svar på stortinget.no))
  • "Vi setter inn et betydelig trykk på kommuner slik at det blir laget et opplegg for utflytting av unge funksjonshemmede fra alders- og sykehjem" (Ansgar Gabrielsen, helseminister, Høyre, 13.8.2005 (intervju på aftenbladet.no))
  • "Jeg vil vite hva som er grunnen til at utflytting ikke har skjedd. Undersøkelsen vil danne bakgrunn for videre tiltak" (Magnhild Meltveit Kleppa, sosialminister, Senterpartiet, 1998 (pressemelding))

Oppland Arbeiderblad har fortalt historien om 58-årige Dag Rylander fra Søndre Land. Han ble rammet av hjerneslag for ett år siden, og sitter nå fastspent i en rullestol på Hovli sykehjem. Rylander har søkt om tilrettelagt bolig, slik at han og kona Maylen kan leve sammen, men kommunen har så langt ikke maktet å komme opp med en løsning. Det er kommunene som har det formelle ansvaret for å gi sine innbyggere et tilbud.

I februar fortalte NRK Rogaland historien om 40-åringen Willy Vigrestad fra Bryne. Han fikk hjerneslag for snart to år siden. Etter seks uker på rehabilitering i spesialisthelsetjenesten overtok Time kommune ansvaret for Willy, og opphold på et aldershjem for blant andre demente var tilbudet han fikk. Det endte med at Anne Grethe tok ektefellen hjem og startet egen rehabiliteringsoppfølging. Hennes pårørendeinnsats har kostet, men gitt resultater for Willy som ikke trolig hadde kommet på andre måter.

Behandlingen, oppfølgingen og rutinene på et alders- eller sykehjem er lagt opp etter eldre og alvorlig syke menneskers behov. "Det er trist å være ung og bo blant så mange gamle og syke. De få jeg ble kjent med da jeg flyttet inn her, er døde nå. Derfor holder jeg meg for meg selv", sa den gang 34 år gamle Anni Marit Norman til VG i juni 2015.

Da stortingsrepresentant Bård Hoksrud fikk se saken om Rylander tok han kontakt med lokalavisa med en kraftig reaksjon mot Søndre Land kommune. Han viste til at det er etablert en statlig forsøksordning der kommunene kan søke om prosjektmidler til etablering av tilpassede omsorgstilbud. Kommunene kan få 45 prosent av investeringskostnadene dekket, samt momskompensasjon.

I sin kommentar til at unge fortsatt må bo på eldreinstitusjoner mot sin vilje, viser helse- og omsorgsminister Bent Høie – senest til NRK 20. mars – at Fylkesmennene følger opp de aktuelle kommunene. Disse oppfølging- og rapporteringsrutinene til tross: Av de 20 med flytteønsker i 2015 var det bare konkrete flytteplaner for syv av de, ifølge Helsedirektoratet. Dersom ikke nye tall som kommer innen 15. juni i år viser en betydelig bedring i disse tallene, er ikke dagens system heller tilstrekkelig for å innfri det over 20 år gamle løftet.

Nå er det Hoksruds og Høies egne partier - Fremskrittspartiet og Høyre - som er på vakt. Når kommunene ikke tar i bruk de ordninger som er ment å skulle løse problemet, så må Hoksrud be sin egen regjering og fagstatsråder innkalle de aktuelle kommuner og KS for å finne ut hvorfor det er slik og hva som kan gjøres for å få en snarlig slutt på praksisen. Når man kan foreslå tvangssammenslåing av kommuner, så må man også kunne legge mer press på kommuner som har unge mennesker på langtidsopphold på eldreinstitusjoner mot sin vilje. Handler det om for lite penger, så får det bevilges mer penger, handler det om uklart ansvar, må ansvaret skjerpes og handler det om feil organisering, så må det omorganiseres.

Løftebruddene og svarteperspillet som foregår mellom sentrale politikere og kommunene er uverdig og må ta slutt!

Powered by Labrador CMS