Steinar Thoresens blogg

Kan samarbeid og åpen innovasjon bidra til å løse morgendagens helseutfordringer?

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Steinar Thoresen

Steinar Thoresen jobber som ekstern konsulent for Merck Oncology og er medisinsk direktør i NordicRWE. Thoresen er lege med spesialisering i patologi og epidemiologi og har tatt en doktorgrad innen brystkreft. Han var tidligere leder for nasjonal kreftscreening ved Kreftregisteret, professor ll ved UiB 1999-2013 og medisinsk direktør i Abbvie frem til våren 2019.

Ved å bringe sammen mennesker med ulik bakgrunn og erfaring kan vi finne de beste innovative ideene for å skape et bærekraftig helsevesen for fremtiden. Den viktigste ressursen vi har i dette arbeidet er alle de menneskene som i dag arbeider innenfor helse- og omsorgssektoren i Norge og som sitter på verdifulle erfaringer og kompetanse. For å utnytte denne ressursen på best mulig måte må vi finne gode løsninger som skaper et samarbeid mellom alle aktørene i dette økosystemet, slik at man sammen kan arbeide for å utvikle nye innovative løsninger til det beste for pasientene.

Legemidler har historisk sett blitt utviklet gjennom store interne forskningsavdelinger i de multinasjonale legemiddelselskapene. De siste tiårene har derimot kostnadene økt uten at det har resultert i tilsvarende tilfang av nye legemidler. Sammen med et stadig økende innovasjons- og produktivitetspress i den globale legemiddelindustrien har dette ført til et paradigmeskifte i hvordan legemidler utvikles. De store globale legemiddelselskapene søker i større grad samarbeid og partnerskap med forskningsmiljøer og forskningsintensive bedrifter. Denne åpne innovasjonsmodellen fører til større viktighet av arenaer der aktører fra ulike deler av verdikjeden kan møtes og samarbeide. På denne måten angripes utfordringene fra forskjellige vinklinger noe som er med på å stimulere til økt tilfang av innovative ideer. Norge sitter i en god posisjon for å utnytte dette skiftet. Vi har et stort offentlig helsevesen med høyt kompetente ansatte, gode forskningsmiljøer og har en rekke små innovative bedrifter innenfor helseindustrien. Det er også bred politisk oppslutning om å satse mer på å bygge en sterk innovasjonsbasert helseindustri i Norge. 

Jeg tror nøkkelen er å utvikle arenaer der ulike aktører i verdikjeden av legemiddelutvikling kan møtes for å skape et miljø der idémyldring og samarbeid er fokus. For at vi skal lykkes med dette må vi skape en kultur der samarbeid mellom offentlige og private aktører oppmuntres for at vi sammen skal nå vårt felles mål – bidra til bedre helsetjenester for pasientene.

Et eksempel på åpen innovasjon i Norge er samarbeidet Kreftforeningen har med Driv Inkubator og AbbVie under tittelen «Min helseidé». Dette er en idékonkurranse hvor alle som har en god ide til hvordan man kan bedre hverdagen til mennesker som lever med kreft og annen sykdom kan delta. Sannsynligvis sitter det mange mennesker rundt om i landet som enten har vært pasient, pårørende, arbeidet i helsetjenesten eller andre som har erfaringer eller ideer som kan bidra til å gjøre livet til disse pasientene enda bedre i fremtiden. Vinneren av idekonkurransen får 300.000 kroner til å videreutvikle sin idé gjennom et profesjonelt inkubator- og mentorprogram som gir tilgang til et bredt nettverk som kan bidra til at ideen kommer ut på markedet. Du kan lese mer om Min helseidé ved å gå inn på www.minhelseide.no..

Dette er et eksempel på hvordan man kan arbeide for å utvikle et bærekraftig helsevesen i fremtiden. Det er viktig at vi tenker nytt og bringer mennesker med ulik kompetanse sammen. For det er sammen vi kan løse morgendagens helseutfordringer!

Powered by Labrador CMS