Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Blogger


Per T. Lunds blogg Publisert 2019-06-26

Apotekene redder 1 000 pasienter fra legemiddelmangel – hver dag

Hver dag rammes omtrent 1 000 pasienter av legemiddelmangel. Uten apotekenes innsats hadde det vært minst dobbelt så mange.

Paralgin forte, Sobril, Levaxin, Hiprex og Albyl-E. Alle sammen godt kjente og veldig vanlige i bruk. Felles for alle er at de i perioder ikke har vært mulig å få tak i på apotekene.

Det er lett å tenke; som de slurver med lagerføringen i apotekene nå for tiden. Jeg hører innimellom også leger som mener at mye var bedre før i tiden: Da hadde apotekene de legemidlene pasientene trengte.

Ja, i så måte var det faktisk bedre før i tiden. Men det har ingen ting med apotekene å gjøre. Det har å gjøre med at det har blitt mye vanligere de siste årene at legemidlene ikke er å skaffe i det internasjonale legemiddelmarkedet. Produsentene har gått tomme, eller prioriterer andre markeder enn Norge.

Ingen skal være i tvil om at denne situasjonen er fortvilende for de som jobber i apotekene. Deres aller viktigste oppgave er å sørge for at Kari og Ola får de legemidlene de trenger. Da er det veldig ugreit å måtte fortelle Kari at medisinen hun bruker for stoffskiftesykdommen sin ikke er å få tak i, og at du ikke aner når det kommer tilbake.

Vi har lenge visst at legemiddelmangel er et økende problem. Men vi har hittil visst lite om hvor omfattende problemet er, ut over at Legemiddelverkets liste over manglende legemidler stadig har blitt lengre.

Derfor har vi i apotekene gjort en opptelling. Et utvalg apotek talte opp alle situasjoner der kunden ikke fikk med seg nøyaktig det legemiddelet i den styrken og pakningsstørrelsen som legen hadde skrevet på resepten. Slik har vi fått et godt bilde av hvordan landskapet faktisk ser ut.

På den ene siden ser ikke terrenget så mørkt og dystert ut som man kan tro ved første øyekast. I 96,4 prosent av alle reseptekspederingene, har apoteket legemiddelet tilgjengelig, og pasienten får med seg medisinene sin når de går ut igjen. En del av de som går tomhendt ut, kan komme tilbake dagen etter og få med seg medisinene sine da. Dermed gjenstår 2,3 prosent av pasientene, som ikke kan få nøyaktig det legen har forskrevet, fordi den pakningen mangler. Men for omtrent halvparten av dem finner apotekene gode løsninger, og de får et fullgodt alternativ med seg, for eksempel i form av en annen pakningsstørrelse eller en utenlandsk pakning.

På en vanlig dag er ca 160 000 personer innom et apotek for å hente reseptmedisin. Med utgangspunkt i prosentene over, betyr det i omtrent 3 500 pasienter i løpet av en dag ikke får nøyaktig det legen har forskrevet. Av disse igjen er det over 1 000 som ikke får et legemiddel som kan gi dem den behandlingen de trenger.

Det er sånn sett en veldig liten andel av pasientene, men det er like fullt i størrelsesorden 1 000 enkeltmennesker som kanskje blir engstelige, opprørte, oppgitte eller fortvilte. I løpet av et år blir det opp mot en halv million. Selv blir jeg både opprørt, oppgitt og litt fortvilet over slike tall.

Når vi nå har fått mye ny kunnskap om hvordan legemiddelmangel faktisk rammer pasientene, har vi et bedre grunnlag for å sette inn mer treffsikre tiltak. Det er mye ugjort for å sikre at forsyningene fortsatt kommer til Norge, og det er mye som kan gjøres selv om leveranser uteblir. Nå må alle involverte parter jobbe sammen for å finne de beste løsningene.

Kommentarer

Per T. Lund

Per T. Lund har vært administrerende direktør i Apotekforeningen siden 2011. Han kom da fra stillingen som adm. dir. i Sykehusapotekene HF. Lund er utdannet farmasøyt fra Universitetet i Oslo.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!