Per T. Lunds blogg

Noen minutter for et bedre liv

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Per T. Lund

Per T. Lund har vært administrerende direktør i Apotekforeningen siden 2011. Han kom da fra stillingen som adm. dir. i Sykehusapotekene HF. Lund er utdannet farmasøyt fra Universitetet i Oslo.

I forrige uke møtte vi en kols-pasient i et apotek. Hun har brukt inhalasjonsmedisin i mange år. Hun var strålende fornøyd med den veiledningen hun fikk av en farmasøyt om hvordan hun skal bruke inhalatoren, hvordan hun skal renholde den og hvorfor det er viktig at hun bruker den forebyggende medisinen regelmessig. Informasjon om disse tingene kan ikke gjentas for ofte, var pasientens budskap.

Sammen med pasienten sto helseminister Bent Høie og fulgte interessert med på veiledningssamtalen. Han har lagt penger på bordet for å realisere en ordning med strukturerte samtaler mellom farmasøyter og inhalatorbrukere, så selvsagt vil han også gjerne vite hvordan dette foregår i praksis.

Tidligere på dagen hadde jeg hørt Høie snakke om pasientens helsetjeneste, en helsetjeneste som ser, hører og involverer pasienten i egen behandling. Inhalasjonsveiledning handler nettopp om dette. I løpet av noen minutter får pasienten all vår oppmerksomhet - det er hennes mestring, hennes usikkerhet og hennes behandling som er i sentrum.

Veiledning i bruk av inhalatorer er verken nytt eller banebrytende. Det som er nytt, er at vi har satt veiledningen inn i et system med en felles metodikk. Apoteket skal nå invitere pasienten til å ta opp det hun er usikker på, eller til å få bekreftet at hun får så stor nytte av medisinene sine som hun kan. Dette gir bedre behandlingsresultat for veldig mange pasienter, og en tryggere medisinhverdag og større mestringsfølelse.

Jeg håper alle de legene som hvert år tilsammen forskriver astma- og kolsmedisin for omtrent en milliard kroner, vil være våre allierte for å sikre at flest mulig av deres pasienter får et best mulig resultat av behandlingen. «Neste gang du henter medisinen din på apoteket, kan du spørre om en gjennomgang av inhalasjonsteknikken din. Det kalles inhalasjonsveiledning», kan være et råd å sende med på vei ut døren. Det tar 10 sekunder å si, og kan bety mye for nettopp denne pasienten.

Powered by Labrador CMS