Olaug Vervik Bollestads blogg

Et enkelt grep for bedre pasientflyt

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Olaug Vervik Bollestad

Olaug Vervik Bollestad er medlem av helse- og omsorgskomiteen. Hun er fylkesleder i Rogaland Kristelig folkeparti, medlem av landsstyret og helsepolitisk talsperson for KrF.

Pasientenes mulighet til å oppsøke manuellterapeuter og kiropraktorer uten å gå veien om fastlegen er en vellykket reform. Den har spart pasientene for unødig lidelse og venting. Nå kan reformen gjøres enda mer effektiv ved å gi manuellterapeuter særskilt autorisasjon, noe som vil gjøre ordningen bedre kjent.

Etter forslag fra Bondevik II-regjeringen vedtok et enstemmig Storting i 2006 å gi manuellterapeuter fullmakter som er sammenlignbare med legenes på muskel- og skjelettområdet. Pasientene har siden dette kunnet gå direkte til manuellterapeut, uten henvisning fra lege. Manuellterapeuten utreder og diagnostiserer selv, og kan rekvirere røntgen/MR eller undersøkelser fra spesialisthelsetjenesten. Hvis det er behov, kan manuellterapeuten sykmelde pasienten, henvise til sykehus for operasjon og til fysioterapeut for trening mv. En SINTEF-evaluering av forsøksprosjektet i forkant av stortingsvedtaket viste svært positive effekter av ordningen. Pasientene kom raskere til relevant behandling, og sykepengeutbetalingene ble redusert. SINTEF sier at de positive effektene med ordningen kan forsterkes, hvis den blir mer kjent og tatt i bruk.

Ordningen med utvidete fullmakter har vart i åtte år og erfaringene er gode. Der den utnyttes er pasientflyten god, og pasientene er fornøyde. Manuellterapeutenes sykmeldingspraksis er nøktern, og tar sikte på å bringe folk raskt tilbake i arbeid. Kvaliteten på sykehushenvisningene er upåklagelig.

Likevel er reformen for lite kjent og utnyttet. KrF har helt siden ordningen ble innført gått inn for at manuellterapeuter skal få en særskilt autorisasjon ut over autorisasjonen de allerede har som «fysioterapeuter». Dette vil gjøre det lettere for publikum å identifisere yrkesgruppen for dermed å kunne få raskere relevant behandling.

Manuellterapeuter er i dag den eneste yrkesgruppen i helsetjenesten som er tillagt ansvar som primærkontakt, uten samtidig å ha en autorisasjon som samsvarer med rollen. Dette kompliserer pasientens mulighet til å finne fram til rett behandler, og det skaper misforståelser innad i helsetjenesten. Begge deler er helt unødvendig, og en egen autorisasjon vil avhjelpe problemet. Da vil man unngå at henvisninger og sykmeldinger blir avvist som følge av forvirring knyttet til hvem som er fysioterapeut og hvem som er manuellterapeut. Det kan i verste fall som sette pasientsikkerheten i fare.

KrF mener autorisasjon av manuellterapeuter i seg selv vil ha stor informasjonsverdi. Autorisasjon vil bidra ytterligere til raskere og mer effektiv behandling, noe som igjen sparer pasienten for lidelser og samfunnet for utgifter.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og hans parti Høyre gikk til valg på et slagord om «nye ideer og bedre løsninger». Det å gi pasientene direkte adgang til manuellterapeut og kiropraktor var en god ide som har gitt en bedre løsning. Nå kan resultatet bli enda bedre. Det ligger et konkret forslag på helseministerens bord. KrF ber helseministeren gi manuellterapeuter en egen autorisasjon nå.

Powered by Labrador CMS