Olaug Vervik Bollestads blogg

Ekstern ekspertvurdering av hovedstadsprosessen

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Olaug Vervik Bollestad

Olaug Vervik Bollestad er medlem av helse- og omsorgskomiteen. Hun er fylkesleder i Rogaland Kristelig folkeparti, medlem av landsstyret og helsepolitisk talsperson for KrF.

I den pågående hovedstadsprosessen er det for meg nå viktig at man får hjelp av en ekstern ekspertgruppe. Eksterne eksperter som har innsikt i omstilling, fusjoner og sykehusprosesser, som kjenner faget og som har kunnskap og tillit. Vi har kommet til et punkt hvor det er viktig at vi vet og er sikre på at alt som vi trenger å vite om fortiden i denne prosessen ligger på bordet. Og har vi ikke fått alt opp på bordet, er det viktig at vi nå får det opp, for å få en felles virkelighetsforståelse slik at vi kan stake ut en vei og plan for å lykkes bedre med resten av prosessen. Jeg mener ikke dette skal gjøres for å dvele ved fortiden, eller finne noen syndebukker, men dette er sentralt for å skape trygghet og tillit på alle nivå.
Pasienter og deres pårørende trenger å vite at de som trenger hjelp skal få det, at en jobber med å få ned ventetider, avskaffe fristbrudd og har tatt grep. For befolkningen som hører til sykehusene i hovedstadsområdet trenger en forvisning om at de skal få hjelp i rett tid på rett nivå når behovet for helsehjelp er tilstede. I dag er det lange ventetider særlig innen plastkirurgi, nevrokirurgi, øre-nese-hals og øyesykdommer. Radiologi og intensivkapasitet er kritiske flaskehalser, i følge Riksrevisjonens rapport.
Alle ansatte som gjør en formidabel jobb hver eneste dag, skal kjenne at de blir ivaretatt som fagperson, at lederen ser dem og at de skal involveres i prosessene i det videre arbeidet gjennom sine forbund og foreninger.
For oss politikere er det også viktig at vi kommer i mål i denne saken, slik at vi sikrer at prosessen er på skinner igjen, og at man har lært til senere prosesser som vil komme.
KrF og Venstre fremmer forslag i Stortinget der vi ber regjeringen nedsette en ekstern ekspertgruppe som skal vurdere hovedstadsprosessen. Vi har fått flere rapporter blant annet fra Riksrevisjonen og Statens helsetilsyn om at planlegging ikke har vært god nok, og at gjennomføringen har innebåret høy risiko. Det gjør det fortsatt. Det skal innføres nytt IKT-system, og behovet for vedlikehold og nybygg er stort. KrF og Venstre foreslår derfor at ekspertvurderingen skal resultere i en plan for den videre hovedstadsprosessen, og at planen legges fram for Stortinget.

Powered by Labrador CMS