Nicolai Skarsgårds blogg

Nye legekonsepter overalt

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nicolai Skarsgård

Nicolai Skarsgård er lege og daglig leder i Hjemmelegene, som tilbyr hjemmebesøk av lege ved hjelp av ny teknologi. Som lege og tidligere prosjektleder i BCG har han erfaring fra ulike deler av helsevesenet i Norden, UK, USA og India – fra klinikken, men også fra næringslivet.

Det popper stadig opp nye «legekonsepter». Jeg teller minst ti ulike nye legetjenester som har startet opp det siste året, og er selv med i en av dem. Vi må da være helt på jordet. Eller har resten av helsevesenet sovet i timen?

Da VG skrev om oss i juli ga de oss tittelen «Utfordrer fastlegene». Det stemmer jo ikke. Vi verken kan eller vil erstatte fastlegene, som utgjør limet som holder et presset norsk helsevesen sammen.

Sist jeg var hos legen tok det en uke å få en time. Da jeg var der fikk jeg veldig gode råd, for legen min er god. Jeg skulle ønske jeg hadde spilt inn samtalen i grunn, for det hele var over på 6-7 minutter, og hadde det ikke vært for min egen medisinske bakgrunn så hadde jeg jammen ikke fått med meg mye.

Jeg vil tro det tar minst 7-10 minutter bare å forklare en diagnose og behandlingen av den godt. I hvert fall hvis man vil skape en sterk union med pasienten rundt planen. Slik man lærer på doktorskolen, for å underbygge compliance.

Fastlegene i Norge kan ta unna pasienter like raskt som kassadamen på Rema kan ta unna helgekøen på en travel fredag ettermiddag. Fastlegene må jo nesten det, for ellers ville de bukke helt under med så lange lister og så mange oppgaver de har. Det er strålende nytt for helse-Norge AS, maskineriet går så det griner. I hvert fall hvis man måler suksess i stykkpris, som for eksempel kroner per legetime, eller pasientbesøk per fastlege. Og stykkpris må da være det eneste riktige å måle.

Skulle vi ikke ha tid til å få sett så nøye på de hevede bena til fru Hansen denne gangen, så kan vi da bare ta 7-8 minutter til i neste uke, så får vi fikset det også. Med mindre fru Hansen ble innlagt med hjertesvikt i mellomtiden så klart. Dødelig effektivt.

Jeg tar av meg hatten for fastlegene våre. Tenke seg til å treffe potensielt livsviktige valg hvert 10-15. minutt, hele arbeidsdagen lang, dag inn og dag ut. Er det rart man sliter med rekrutteringen, forresten?

Nå som hatten er av, så river jeg meg i håret. Det tar 5,3 dager i snitt i Norge å få en «time» hos legen, som faktisk oftest bare tar ti minutter.

Jeg tror det er en grunn til at det er kommet minst ti nye legekonsepter det siste året. Det er mulig det blir ti til neste år også. Og det er bra, for selv om ikke alle vil overleve, så vil det uten tvil komme pasientene til gode.

Powered by Labrador CMS