Naresh Sugandirans blogg

Lord Vorland og fryktkultur

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Naresh Sugandiran

Naresh Sugandiran er en lege som er opptatt av politikk og er spesielt interessert i helsepolitikk. Sugandiran har erfaring fra organisasjonsarbeid og som tillitsvalgt for Norsk medisinstudentforening.

I flere år har helsepersonell gitt uttrykk for en ytringskultur preget av frykt og represalier.
Etter en god gjennomgang av temaet fryktkultur av DN og Aftenposten, tok helseministeren opp problemstillingen med ledere i Sykehus-Norge. Hans beskjed til helselederne var klar og tydelig: "Ta problemer med varsling og ytringsfrihet på alvor!”
Ikke lenge etterpå ble det publisert en kronikk på Dagens Medisin sine nettsider.
“Lar vi fryktkultur eller feighet styre atferden vår, er det pasientene som blir taperne. Dette kan vi ikke akseptere”, skrev forfatteren av innlegget. Man skulle nesten trodd at det var en tillitsvalgt som skrev disse ordene. Men det var det ikke. Innlegget ble skrevet av administrerende direktør, Stig Slørdahl, i Helse Midt-Norge, og publisert like etter møtet med helseministeren.
Noen timer senere ble det også klart at Oslo Universitetssykehus(OUS) ville bidra til en ny FAFO-undersøkelse. Undersøkelsen skal blant annet kartlegge klimaet for ytringsfrihet og varsling i arbeidslivet. OUS sitt initiativ til å bidra til Fafo-undersøkelsen er et riktig og viktig skritt i retning av en mer faktaorientert debatt - om ytringskultur.
Både Oslo universitetssykehus og Helse Midt-Norge har gjennom sine handlinger og ytringer skapt trygghet og tillit. Helselederne ved de overnevnte foretakene har møtt helseministerens og helsepersonnellets bekymring på en god måte. Det samme kan ikke sies om direktør Vorland fra Helse Nord. Hans første budskap til ansatte etter møte med helseministeren, bar preg av irritasjon og bagatellisering. Hvilket er egenskaper som vi assosierer med fryktledelse. En fryktbasert ledelse er nok ikke det beste for pasientsikkerheten, ei for pasientenes helsetjeneste.
“Det er først og fremst et lederansvar å sørge for at vi har en åpenhetskultur som gjør at ansatte opplever trygghet for å ytre seg om kritikkverdige forhold”, skrev helseministeren tidligere i år. Innlegget til Vorland er i beste fall et eksempel på elendig strategisk kommunikasjon og ledelse. I verste fall er det en tydelig indikasjon på at Vorland ikke er den rette mannen til å håndtere helseministerens og ansattes bekymringer.

Powered by Labrador CMS