Mina Gerhardsens blogg

På tide å åpne sykehjemmene -  på gløtt

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Mina Gerhardsen

Mina Gerhardsen er generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Organisasjonen jobber for å bekjempe demens og hjerte-og karsykdom gjennom arbeid for aktivitet, påvirkning og innsamling til forskning. Gerhardsen er utdannet samfunnsgeograf og pedagog og har bakgrunn fra media, politikk og frivillig sektor. 

Denne uken har vi sendt høringssvar til Helsedirektoratet, og bedt dem legge til rette for at pårørende igjen kan ha kontakt med sine kjære på sykehjem, og samtidig ta hensyn til smittevern.

Vanligvis innebærer vår rolle som pasientorganisasjon for personer med demens at vi er opptatt av å etterlyse tilbud og tilrettelegging som sikrer aktivitet og kontakt i hverdagene.

Da koronaepidemien traff Norge med full tyngde i mars, måtte vi gi en helt annen type anbefaling til myndighetene, da vi ba om besøksstopp i sykehjemmene. Dette var et vanskelig råd å gi, for samværet mellom sykehjemsbeboere og deres pårørende er noe av det som gir gode stunder og innhold i hverdagen til mange. Men det var nødvendig.

Sårbare må beskyttes

De som bor på sykehjem er oftest gamle og de fleste har mange sykdommer, i tillegg til demens, som gjør at de er i risikogruppen. Demenssykdom kan i tillegg bidra til å svekke immunforsvaret, så risikoen for dårlig prognose er økt hos personer med demens. Det at så mange sårbare mennesker bor tett sammen, gjorde det nødvendig å gi dette rådet, og vi mener det var riktig og nødvendig av myndighetene å stenge sykehjemmene for en periode.

Nå er situasjonen annerledes. Vi har fått nasjonale erfaringer med håndteringen av koronasmittesituasjonen, hastetiltakene som ble iverksatt i hele samfunnet løsnes gradvis opp og helsemyndighetene peker på at smittespredningstallet nå er under en til en.

Antallet dødsfall som likevel har skjedd i sykehjem, viser hvor nødvendig det har vært å ha slike inngripende tiltak for å få kontroll på smitten. Men nå er vi over i en ny fase, der vi både har bedre oversikt over situasjonen og må ta hensyn til at vi har en langvarig periode foran oss med behov for å beskytte de mest sårbare gruppene.

På tide med trygt samvær

Det kan gå både ett og to år før koronaepidemien er effektivt bekjempet. Så lenge kan ikke syke eldre og deres pårørende overlates til ensomhet og savn. Det vil være katastrofalt med full åpning av sykehjemmene, men vi mener det bør være mulig å legge bedre til rette for samvær mellom syke og pårørende. Derfor er vi glad for at både regjering og opposisjon nå signaliserer et ønske om å tilrettelegge for samvær med trygt smittevern.

Dersom sykehjemsbeboerne ikke får normalisert sin hverdag, er vi bekymret for at demenssykdommen for mange kan utvikle seg raskere og funksjonsevnen forverres ytterligere, slik flere rapporter fra både Norge og andre land viser. Pårørende er bekymret og fortvilet over situasjonen. Mange opplever at kontakten med de de er pårørende til ikke ivaretas godt nok nå, og etterlyser individuelle tilpassede tiltak. 

Individuelle hensyn

På vår Demenslinje har vi hørt om ulike metoder for besøk og treff. Noen steder i landet har sykehjemmet lagt til rette for treff ute. Det kan være turgåing, beboer står på veranda og pårørende på bakkeplan, sitteplasser med avstand, fysisk gjerde mellom beboer og den besøkende slik at de ikke tar på hverandre. Andre steder har de lagt til rette slik at pårørende kan komme på besøk, men at de ikke har kontakt med andre og utsetter seg og andre for smitte. 

Framover blir det viktig å ta hensyn til at situasjonen er ulik på ulike steder i landet og ikke minst at sykehjemsbeboere med demens er i ulike faser av sykdommen og har ulike behov. Det vil bli krevende, men vi er trygge på at det skal være mulig å legge bedre til rette for kontakt som tar større individuelle hensyn.

Nå normaliseres hverdagen i økende grad for mange, men de meste sårbare gruppene må leve med begrensninger lenge. Da er det nødvendig å ta i bruk oppfinnsomheten, slik at pårørende og sykehjemsbeboere også kan få tilbake noe av det viktigste i livet, samværet med dem vi er glad i.

Powered by Labrador CMS