Marit Hermansens blogg

Lytt til erfarne fjellfolk!

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Marit Hermansen

Marit Hermansen er president i Legeforeningen. Hun er tidligere leder i Norsk forening for allmennmedisin og er spesialist i allmennmedisin med cand. med. fra Universitetet i Bergen. Hun har jobbet som fastlege og kommuneoverlege i Grue kommune.

Påsken er rett rundt hjørnet. Noen har pakket ski og påskeegg og drar til fjells, mens andre tar på seg jakka og drar på vakt. Det er egentlig utrolig flott å tenke på dette velsmurte helsevesenet som bare ruller og går og sørger for avansert behandling, god omsorg og beredskap til fingerspissene. Eller...? De siste fire-fem årene har det skjedd noe. Pasientene merker det, fagfolka merker det - og media har gode dager. Vi leser historier i aviser og blogginnlegg som vitner om at noe er galt. Vi leverer ikke lenger de beste helsetjenestene. Myndighetene leverer ikke på oppdraget og flinke fagfolk står fram og forteller at systemene svikter.

Gå ikke alene. Gode ledere legger til rette for at fagfolkene kan gjøre best mulig jobb. Gode systemer sikrer at ledelsen får råd og informasjon fra utøverne, slik at organisasjonen stadig kan bli bedre. Vi har hatt flere varslersaker i det siste som vitner om skadelige systemer som beskytter i feil retning. Det kan virke som om det viktigste er å bevare ledelsen, ikke forhindre skade. Lede, det er å gå sammen med.

Bruk kart og kompass. Vi har gått oss litt vill. Gjennom de siste tiårene har mulighetene til behandling, kommunikasjon og kunnskapsdeling blitt eventyrlig. Vi er et rikt land med en høyt utdannet befolkning som har stilt seg i spissen for fagutvikling og forskning av fremste klasse. Helsedirektoratet med sine mange hundre ansatte skal jobbe hver dag for at helsevesenet blir bedre. Alt ligger til rette for at vi skal levere på toppnivå, men vi får ikke kart med riktig målestokk.

Legg ikke ut på langtur uten trening. Ta spesialistutdanningen for leger. I dag er den preget av manglende struktur, tilfeldigheter og helt avhengig av at du får riktig jobb. Gjennomsnittstiden for å bli spesialist i dag er ti år, selv om den normerte tiden er seks til sju år. Så foreslår Helsedirektoratet, nærmest ved et pennestrøk, halvannet års reduksjon av den normerte tiden. I et helsevesen med stort behov for både generalistkompetanse og spisskompetanse, samhandlingskompetanse, kommunikasjonsferdigheter og systemkunnskap, skal vi plutselig utdanne spesialistene på kortere tid? Mindre trening for lengre turer?

Meld fra hvor du går. Pasientene forstår det ikke når røntgenbildene må sendes i taxi og utskrivingsmeldingene med faks. Det største sykehuset i Norge må skaffe seg et godt gammeldags stempel for å sikre at riktig dato er satt i kreftpakkeforløpene. Ingen har oversikt over hva gamlemor faktisk bruker av medisiner når hun skrives ut til hjemmesykepleien, og sykehuset kan ikke svare på hvor henvisningen til nabosykehuset har blitt av. Hvor er stabsfunksjonene som skal hjelpe oss med dette?

Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever. Det bygges av og til nye sykehus. Samtidig har vi sykehusbygninger som er kondemnable. Dagens finansieringssystem gjør det umulig å finansiere gode nye sykehusbygg. Samtidig har sykehusene har hatt et forfall over lang tid, som har medført et stort etterslep i vedlikehold. 50 milliarder er nevnt bare for å ta igjen etterslepet og sikre vedlikeholdet. SÅ kommer nybygg, utvikling mot framtiden og utbedring av medisinsk teknisk utstyr i tillegg. Det trengs en egen pakke, skjermet for salderingsmuligheter.

Vis respekt for været og værmeldingene. Det er vind der ute, og det meldes storm i kastene. Men om det blåser aldri så mye, er det alltid noen som må ut. Vakter skal dekkes, de gamle skal ha mat, hjerteinfarkt skal behandles og kreft opereres. Vi som jobber i helsevesenet har stor kjærlighet til oppdraget. Lojaliteten er stor; til pasienten, til kollegaen og til ledelsen. Men det knirker i hengslene når vinden tar. Ingen orker å stå lenge i lojalitetskonflikter, på randen av forsvarlighet eller i faglig armod.

Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig. Det kan jo være en strategi - både for Jørgen Hattemaker og Kong Salomo. Vi kan stille oss lydige i rekke, gjøre det vi må og ikke ta faresignalene på alvor.

Vend i tide, det er ingen skam å snu. Eller vi kan finne ny retning. Se etter suksesshistoriene; slik at vi stolt kan tenke på dette velsmurte helsevesenet som bare ruller og går og sørger for avansert behandling, god omsorg og beredskap til fingerspissene. Det er ikke alltid nødvendig å tenke helt nytt, eller en helt annen retning. Vi må bare finne tilbake til veien, og vi er mange som vil bidra til det. God påske!

Powered by Labrador CMS