Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Blogger


Lisbet Rugtvedts blogg Publisert2017-08-01

Løfter om kjærlighet

Arbeiderpartiet lanserte nylig sin plan for styrking av eldreomsorgen. Et punkt som har fått mye oppmerksomhet er Aps "kjærlighetsgaranti". I følge Jonas Gahr Støre er det et stort problem at ektepar ikke får dele rom på sykehjem. Jeg er sikker på at dette er vondt for dem det måtte angå og at mange av eldre par med dårlig helse frykter den dagen hvor en av dem ikke lengre kan bo hjemme, eller at de skal komme på institusjon uten å få være sammen. Fra pårørende til personer med demens hører jeg ofte om den vonde og vanskelige beslutningen om å gi opp å ha ektefellen hjemme. Men jeg hører også mange ektefeller fortelle at tiden var overmoden da den som var syk kom på sykehjem. Forut var det gått mange slitsomme år hvor den som var frisk hadde måttet gi opp mye av sitt eget liv for å støtte den som var syk. Det var gått dag ut og dag inn, time etter time med repeterende spørsmål, gjentakende historier, avhengighet og frykt for at den som var syk skulle gå seg bort – eller verre: med aggresjon og utskjelling fra en ektefelle som hadde endret personlighet. Ca 80 prosent av de som bor på sykehjem har demens.

Det er flott med en rett til å bo sammen ved sykehjemmet for de som ønsker det, men er det virkelig en hovedutfordring i eldreomsorgen? I rettferdighetens navn skal det nevnes at Arbeiderpartiets plan for eldreomsorg også har et punkt om avlastning for pårørende og flere andre viktige tiltak. Det er bare synd dette viktige temaet lett blir borte når temaet om de ufrivillige skilte parene ikles en så pirrende retorikk som begrepet «kjærlighetsgaranti».

Et viktig tema vi må snakke mer om, er konsekvensen for de pårørende av en politikk som fokuserer så sterkt på det å bo hjemme. Det bør være et mål at vi skal kunne bo hjemme lengst mulig, men la oss holde fast ved at vi ønsker å løse store omsorgsoppgaver i fellesskap og ikke gjennom å løfte ansvaret over på de pårørende. Så en form for kjærlighetsgaranti kunne kanskje også være å gi pårørende mer støtte og avlastning slik at det ble mer rom for kjærlighet.

Det er viktig at vi diskuterer eldreomsorg foran valget og snakker om de mest kritiske manglene, svikten og feilene. Jeg kunne ønske Jonas Gahr Støre også la en annen betydning inn i begrepet «kjærlighetsgaranti». Det kunne være å love at alle som bor på sykehjem skal oppleve en hverdag hvor de opplevde å bli respektert som enkeltpersoner med en fortid og med en personlighet som sykehjemmet var nyssgjerrig på og forsøkte å sette seg inn i, slik at det tilbudet de fikk ble tilpasset den enkeltes behov. Jeg kunne ønske det betød at ingen behøvde å oppleve at ingen kom og besøkte dem, og at det ikke var tid til å ta seg skikkelig av dem. At deres behov for å oppleve glede og mening ble ivaretatt. At ingen fikk beskjed om at «denne sommeren kan du ikke regne med å komme så mye ut», slik jeg hørte en hadde fått. Kanskje var det denne personens aller siste sommer.

                                  

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 7 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lisbet Rugtvedt 11.08.2017 12.51.48

  Takk for kommentarene. Jeg har stor forståelse for at et må finnes gode løsninger slik at par ikke blir skilt mot sin vilje, Jeg synes Kristin Ruud konkluderer veldig bra - enkeltmenneskene må bli sett i systemet og møte respekt og forståelse. Jeg synes bare at politikerne er litt lite fokusert på forhold som er direkte uforsvarlige ved en del sykehjem. Men for all del - å legge til rette for kjærligheten er ingen uvesentlig sak!

 • lege 02.08.2017 12.09.04

  Kjære Kristin Ruud. Meget godt skrevet. Og helt enig. Takk for innlegget. Ha en fin dag!

 • Kristin Ruud 02.08.2017 10.15.31

  Noen får ikke dele rom på sykehjemmet, mens andre eldre opplever å måtte dele rom med en vilt fremmed person - de bor på dobbeltrom mot sin vilje. Regjeringen Solberg har innført rabatt for de som må bo på denne uverdige måten. Dette er vi i Pensjonistforbundet sterkt imot. Vi vil ikke at kommunene kan spare penger ved å legge to vilt fremmede mennesker på samme rom på sykehjemmet. Rabatt blir en "sovepute". Jeg synes "kjærlighetsgaranti" er en fin måte å møte en utfordring på. Både de som må bo sammen og de som ikke får bo sammen møter samme problem - et system som ikke ser menneskene og behandler dem med den respekten de har krav på og fortjener.

 • Lege 01.08.2017 17.31.50

  Kjære Lisbeth Rugtvedt. Jeg leser dine innlegg i DM med stor interesse - og er som regel enig med deg, også. Jeg er enig og uenig i hva du skriver, denne gang. Her handler det ikke om et enten eller- men både og. Vi skal ha kjærlighet, dvs. nestekjærlighet, i all vår omsorg for de eldre - hvor den ene eller begge må på sykehjem. Ingen er like; alle er unike. Og kjærlighetsgarantien synes jeg vi faktisk skal løfte frem. Jeg synes også garantien skulle være bedre enn Ap legger opp til. Ap vil ikke love en garanti hvor kommunene må sørge for plasser i det private, hvis kommunene ikke klarer å oppfylle garantien. Det er faktisk ganske brutalt å skille to mennesker som elsker hverandre- hvor ektefellene ofte lever for hverandre - og hvor det å få leve sammen, også på sykehjem, er avgjørende for en god opplevelse av siste del av livet. Vi har fortsatt en elendig TT-ordning- som gjør at eldre heller ikke får besøkt sin ektefelle. 1. Korint 13: "Størst blant dem er kjærligheten".

Lisbet Rugtvedt

Lisbet Rugtvedt er generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, en stilling hun har hatt siden 2012. Tidligere har hun vært statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Hun har også vært stortingsrepresentant og byrådssekretær for kultur i Oslo kommune.

Nyheter fra startsiden

HELSEKLAGE STREVER FORTSATT MED LANG SAKSBEHANDLINGSTID

Klagesaker må vente i opptil 2,5 år på behandling

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Høie om LIS-krisen: – OUS har ansvaret7

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

– For dårlig samhandling bidrar til unødige reinnleggelser10

RIKSREVISJONENS KONTROLL MED STATLIGE SELSKAPER

Bare 1 av 6 helsepersonell oppgir bierverv2

HALVPARTEN AV LIS-LEGENE VED OUS RISIKERER Å STÅ UTEN JOBB

Ap-politiker: – Bent Høie må på banen9

550 LIS-LEGER VED OUS KAN STÅ UTEN JOBB

– OUS må selv rydde opp3

LEGER I SPESIALISERING VED OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS:

– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben8

550 LIS-LEGER KAN STÅ UTEN JOBB

OUS: – Vi skviser ikke ut leger1

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILLIONER

Har fortsatt tillit til Sykehuspartners direktør13

3200 kvinnelige leger og medisinstudenter bak opprop

Slår alarm om seksuell trakassering i norsk helsevesen8

IKT-SKANDALEN I HELSE SØR-ØST

Sykehuspartner skjulte 333 millioner3

SYKEHUSPARTNER SKJULTE 333 MILL.

– Helt utilgivelig9

Klar for finalen i sangkonkurransen

Medisinstudent kan vinne The Voice

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!